Térképszerkesztési útmutató

A Magyar Waze ismertető wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Rgbx (vitalap | szerkesztései) 2017. március 25., 20:40-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Ezen az oldalon a magyar Waze közösség által elfogadott térképszerkesztési útmutatást olvashatod. A leírás elsősorban a Magyarország területén felvett térképi elemekre vonatkozik, ha más országban is szerkesztesz, előbb mindenképpen tanulmányozd át a helyi irányelveket!

A Waze jelenlegi térképszerkesztőjének használati útmutatóját megtalálod a Waze Map Editor szócikk alatt.

Tartalomjegyzék

Fő irányelvek

A térkép szerkesztése közben mindig tartsd szemmel a következő alapelveket:

 1. Jó legyen a navigáció, jó legyen a bemondás
 2. Ne legyen feleslegesen bonyolult (hibalehetőség)
 3. Jól nézzen ki (érthetően) a térkép, ne legyen félreérthető
 4. Segítse a célpontra érkezést, a cím lokalizálást
 5. Ne generáljon se hibajelentést, se térképhibát

Utak

Új utak hozzáadása

Elsődleges cél a használhatóság (a Waze tudja használni tervezésnél az új utakat), másodlagos cél a pontosság.

 1. GPS pontok és műholdfelvételek rétegei legyenek bekapcsolva
 2. Nyomvonal rögzítése
  • Hengerelés esetén a felesleges csomópontok, GPS kóválygások törlése
  • Ha nincs hengerelés, a GPS nyomvonalakra illeszteni
  • Ha nincsenek GPS nyomvonalak, saját utazást is lehet használni
  • Ha nincs egyik sem, a műholdképre is lehet illeszteni
  • Ha a műholdképen még nem látszik, de tudod a pontos helyet, akkor szabadkézzel
 3. Csatlakoztatás az úthálózathoz
  • Csomópont keletkezzen a szintbeli kereszteződéseknél
  • Nem szintbeli keresztezéseknél az út szintjét is be kell állítani
 4. Útirány beállítása
  • 2 hónapon belül megtapasztalt útirány
  • Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor kétirányú
  • Az "Ismeretlen" (Unknown) irányt ne használd a térképszerkesztésben!
 5. Város, utcanév felvétele
  • Városnevet csak településhatáron belüli útnak adunk, a többinek "Nincs"-et kell beállítani
  • Városnévnek a hivatalos település(rész) nevét kell adni, pl. "Nyíregyháza - Sóstóhegy"
  • Főbb utak nevei a KIRA alapján
  • Utcák nevei a település rendezési terve alapján
  • Ha fentiek nem állnak rendelkezésre, akkor utcanévtáblák, közúti táblák alapján (vagy Google Utcakép szolgáltatást segítségül hívva)
  • Bárminemű kétség esetén célszerű az útnévnek "Nincs"-et (None) választani, majd mások kitöltik
  • A közterületek nevét nem rövidítjük! Tehát nem u., krt., stny., hanem út vagy utca, körút, sétány.
  • Településhatáron belül az országutak neve elsődlegesen az utcanév lesz, a számozást alternatív névnek vedd föl
 6. Úttípus beállítása
  • A számmal jelölt utak, autópályák, autóutak mindig "Országutak" (Highways) kategória
  • Lakott területen belül csak az országutak folytatása országút, a többi utca vagy egyéb
  • Ha több típusnak is megfelel az út, akkor a legnagyobb hátránnyal járó típust kell választani
  • Autóval fizetős utakat a Waze-ben is fizetősként kell jelölni
 7. Kanyarodási szabályok beállítása
  • Az új szegmensről minden másik szegmensre
  • A meglevő kapcsolódó szegmensek mindegyikéről az új szegmensre
  • 2 hónapon belül megtapasztalt táblák, felfestések alapján
  • Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor minden kanyarodást engedélyezni kell az új szegmensre/ről
 8. Házszámozás (lakott területen belül, opcionális)
  • Település rendezési terve alapján
  • Ha ez nincs, 5 évnél frissebb, személyes tapasztalat alapján
  • Ha ez sincs, más térképek alapján (vagy Google Utcakép szolgáltatást segítségül hívva)
Bulb.png Tipp: Nagyobb úthálózat felrajzolása után érdemes Shift ⇧+Z-vel ellenőrizni, hogy mindenütt be lettek-e állítva a kanyarodási szabályok .

Speciális útfajták

Földút

Tetszőleges úttípus esetén alkalmazható a Földút (Dirt road) kapcsoló. Ez a preferált beállítás azokra a - jellemzően településen belüli - utcákra, amin nincs szilárd burkolat. Illetve arra a néhány országútra, amit évtizedekkel ezelőtt kiváltottak egy másik úttal, és már csak nyomokban található rajta burkolat. Az Off-road úttípust csak olyan esetekben használd, ha az adott út személyautóval nagyon nehezen járható. Pl. mezőgazdasági út, amin főleg traktorok járnak.

Többes úttulajdonságok kezelése

Egyirányúból kétirányú út

Előfordul olyan, hogy egy útnak megváltozik valamely tulajdonsága. Például áthalad településhatáron, nagyobb szakaszokon hiányzik róla a burkolat, vagy erősen kátyússá válik, kétirányúból egyirányúba vált, vagy fordítva. Ekkor meg kell keresni a változási ponto(ka)t, és - ha még nincs ott ilyen, akkor - tenni kell egy (vagy több) csomópontot az útra. Ezzel az út több szegmensre bomlik, és az egyes szegmensekre külön-külön meg lehet adni a rájuk jellemző tulajdonságokat.

Védett főutcák

Védett útszakasz

Településen belül azokat az utcákat jelöljük Kiemelt utca, főutca (Primary street) típussal, amik "haladósabbak", tehát - az esetleges közlekedési lámpákat leszámítva - folyamatosan lehet rajtuk nagyobb távolságokat megtenni. Az ilyen utcák rendszerint országút típusba tartozó utakból indulnak ki, elég szélesek ahhoz, hogy buszöblöket alakítsanak ki rajtuk, vagy akár többsávosak. Minden kereszteződésben elsőbbséget kapnak a becsatlakozó forgalommal szemben. Nem lehet rajtuk a teljes hosszukat figyelembe véve számottevő mértékű sebességkorlátozás vagy (gyalogátkelőket leszámítva) fekvőrendőr.

Zsákutcák

Zsákutca

Ha találsz régebben felvett zsákutcát, aminek a lezárt végén nincsen csomópont, pótold. Különben a Waze nem tud arról az útról kinavigálni (a tervezett útvonal a következő utcánál, vagy a kettővel azutáni kanyarodásnál fog kezdődni). A zsákutcák mindig kétirányúak. A megfordulást a WME automatikusan engedélyezi. Parkolóban végződő zsákutca esetén a parkoló kezdete után még maximum 5m utat kell húzni, ezt a valóságban behajtáskor és kihajtáskor is érinteni lehet.

Önmagukba záródó útszakaszok

Önmagába záródó hurok felismerése és javítása

A Waze nem engedi azt, hogy egy szegmens kezdő- és végpontja ugyanarra a pontra essen. Ezért a hurok legtávolabbi pontjára, vagy szögletes hurok esetén az egyik sarokba kell tenni egy csomópontot, amivel az két szegmensre bomlik. Az ábrán balra egy teljesen normálisnak kinéző hurok látszik. Középen a bemeneti szegmens kijelölése viszont mutatja, hogy csak egy irányba van kanyarodási nyíl, pedig az út kétirányú. A WME Color Highlights bővítmény is bezöldíti a szegmenst, ha bekapcsolod az "Unterminated Roads" opciót. Jobbra pedig a megoldás látható az új csomóponttal. Így már mindkét irányba van kanyarodási nyíl.

A kliensben útvonaltervezési problémákhoz vezet, ha két szegmensnek a kezdő- és végpontja is közös, tehát a fenti megoldást is érdemes még egy csomóponttal bővíteni. Azaz a hurkot nem két, hanem három darabra kell vágni.

A körforgalom speciális útelem, hurkok rajzolására lehetőleg ne alkalmazzuk. Kis (10m-nél kisebb) méretű hurkokat nem szükséges megrajzolni, a szegmens végponti csomópontját a hurok legtávolabbi csúcsába kell húzni.

Célforgalom, Lakó-pihenő övezet, Magánút, Csak engedéllyel, Töltőállomások

Célforgalmú útszakasz

Minden ilyen típusú szegmens legyen Csak célforgalom / Magánút (Private road) típusú. A Waze csak akkor tervez ilyen útra, ha a célpont is ott található, vagy nincs más megközelítési lehetőség. Arra figyelj, hogy magánterületen belül, ne legyen parkoló úttípus, csakis Magánút (Private road)! A Töltőállomások szerkesztéséhez olvasd el a megfelelő Helyekről szóló részt is!

Osztott pálya

Ha a két pályatest valamilyen átjárhatatlan fizikai akadállyal (zöldterület, forgalomtól elzárt villamospálya, beton elválasztó elemek, szalagkorlát), hosszabb távon szeparálódik, akkor megfordulhat a fejedben, hogy a kétirányú szegmensek helyett dupla vonalvezetésben két egyirányú utat használnál inkább. Mivel azonban ez nem nyújt túl sok többletinformációt, viszont a kereszteződések kialakítását, átláthatóságát jelentősen megnehezíti, inkább kerüljük új utak esetében. Utólag sokkal könnyebb duplázni egy utat, mint egybefűzni két párhuzamos egyirányú utcát.

Időszakos behajtási tilalom

Időszakos tilalom

A WME-ben két időszakos tilalmat is lehet állítani, az egyiket a szegmensekre, a másikat pedig a bekanyarodásokra. Ne felejtsd el, hogy az úttípus és a beállított útirány minden időszakban korlátozó tényező marad, tehát egy célforgalmú útszakaszon akkor sem fog átvinni a kliens, ha idő szerint egyetlen behajtási tilalom sincs érvényben. A tiltások élő térképen való tesztelésekor ajánlott mindig a "Most" időpontot használni, mivel a többi időpont historikus adatokból dolgozik.

Lakótelepi parkolóút, szervizút

Ha van egy utca, vagy főutca, ahol - rendszerint megállási tilalom mellett - az átmenő forgalom zajlik, ettől zöldterülettel elválasztva vele párhuzamosan (vagy akár helyenként merőlegesen) felvehetnek megállási, parkolási célzattal olyan mellékutcákat, amiken a házak bejáratáig is el lehet jutni. Ezeket az utcákat Út / Utca (Street) típusra állítsuk. A Szervizút típus megszűnt.

Csak gyalogosan járható utak

Csak a navigációt segítő, illetve a külön névvel ellátott gyalogos útvonalakat vegyük fel. Az úttestek közelében párhuzamosan futó járdákat semmiképpen ne! Ha nincs leburkolva, akkor Járda / Gyalogösvény (Walking trail) típusú, a burkolt gyalogutak pedig Sétálóutca (Pedestrian Boardwalk) típusúak legyenek. Gyalogos terekre érdemesebb lehet inkább Sétány kategóriájú Helyet felvenni. A gyalogutakat nem szabad autóval járható úthoz csatlakoztatni. Ha ilyet találsz, nyugodtan lekapcsolhatod róla! A gyalogutak "ismeretlen" irányúra állítása önmagában nem véd a rátervezés ellen, de ha nincs az úthoz kötve, átállíthatod ilyen típusúra, hogy jobban elkülönüljön.

Vasút, villamos, HÉV, metró felszíni szakasza

Vasút, villamos

A Vasút / Villamospálya típusú utak már a kliensben is megjelennek. A szintjét az utaknál megszokott módon állítsd be, hogy az élő térképen is helyesen jelenjenek meg, a szintbeli kereszteződéseknél (vasúti átjáró) pedig közös csomópontot kell létrehozni a keresztező úttal. A vasúti kanyarokat érdemes több töréspont közbeiktatásával finomítani, hogy jobban nézzen ki a térkép a kliensben. A vasútvonal neve a kezelője és a vonal száma, pl. "MÁV 102". Villamos, metró, HÉV esetén a rajta közlekedő járműtípus és járatszám "Villamos 1", "Metró 2", "HÉV Csepel". Figyelj oda, hogy a városból kivezető vonalaknál ne szerepeljen városnév a szegmens tulajdonságai között a cím mezőben!

Komp

A kompokat Komp típusú szegmensként kell bekötni az úthálózatba, mivel 2016. novemberétől elkerülhetők a kliensben. Az úttulajdonságok között a Fizetős út opciót nem kell beállítani, de föl kell venni olyan korlátozást, hogy az utolsó és az első komp közlekedése között le legyen zárva a szegmens mindkét irányba.

Szintbeli csomópontok

Amikor két vagy több út szintben találkozik. Vegyük figyelembe, hogy a Waze jelenleg nem tartalmaz sávasszisztenst, a forgalmi sávokat külön szegmensekként felvenni tehát az alább ismertetett néhány kivételtől eltekintve nem kell, teljesen felesleges.

A csomópontoknál a legfontosabb, hogy az elhangzó utasítás (ha van)

 • egyértelmű legyen az adott helyzetben
 • időben érkezzen

Fontos tudni, hogy mit mond a navigáció egy csomópontnál (node) bármelyik hozzá kapcsolódó szegmensről érkezve. Ha csak két szegmens csatlakozik, akkor semmit. Ha több is, de a be- és kihaladó két szegmens neve és típusa is egyezik, és nincs más hasonló (alternatív vagy elsődleges) név, akkor semmit, kivéve, ha 45 foknál nagyobb a csatlakozási szög, és nincsen zárolva a csomópont, mert akkor azt mondja, hogy "fordulj jobbra/balra". Különben az úttípusoktól függően "térj le jobbra/balra" illetve "tarts jobbra/balra"(45 fokos szög alatt) vagy "fordulj jobbra/balra" (45 fokos szögnél, vagy afölött) lesz az utasítás, az iránytól függően.

A hangutasítások jelenleg kimerülnek a "térj le", "tarts", "fordulj", "fordulj vissza" műveletek kimondásában, a körülírás (élesen jobbra, enyhén balra) egyelőre nem támogatott.

2016. decemberétől kezdve lehetőség van a hangutasítások közvetlen változtatására is. Továbbá a kliensben a mobil képernyőjén a fölső sávban a kereszteződés sematikus rajza attól fog függeni, hogy hogyan (milyen szögben) csatlakoznak a szegmensek. E kettő dolgot figyelembe véve csak olyan helyeken indokolt a hangutasítások változtatása, ahol az út kialakítása ezt indokolja! Tehát ha egy kanyarodó főútból egy oldalra csak egy mellékút ágazik ki, azt - továbbra is - egyszerűen a főút geometriájának két ponton való megtörésével lehet kezelni. Így az azon való folyamatos továbbhaladáshoz szükséges utasítás (45° alatti szög) biztosítható. Ha azonban egy kereszteződésből azonos irányba két mellékút is kiágazik, lehet az egyiknél "térj le", a másiknál "fordulj" az utasítás.

A kereszteződésekben a megfordulást csak akkor szabad engedélyezni, ha azt tábla, záróvonal, szalagkorlát nem tiltja. Ha van "Kötelező haladási irány" tábla, de nem szerepel rajta visszakanyarodó nyíl, illetve "Balra kanyarodni tilos" tábla van a kereszteződés előtt, akkor ott tilos megfordulni. Egyébként a szintbeni vasúti átjárót kivéve az összes többi esetben engedélyezhető a megfordulás.

Körforgalom

A Körforgalom (Roundabout) a szintbeli csomópontok speciális esete. 2016 novemberétől kezdve a becsatlakozó utakat nem választjuk szét két egyirányú úttá. Így a kliensben helyesen fog megjelenni a körforgalom sematikus ábrája. A körforgalom szegmenseit nem nevezzük el, az úttípusa pedig legyen a két legmagasabb rangú becsatlakozó út közül a magasabb. Felhajtó típusú útnál (Ramp) azt az úttípust vesszük figyelembe, ahova a felhajtó vezet. Sebességkorlátra lakott területen 50 km/h-t, lakott területen kívül 90 km/h-t kell beállítani. Lakott területen kívül vagy fontosabb csomópontoknál a körforgalom kijárati szegmenseit a felhajtókhoz hasonlóan érdemes elnevezni a valóságban a táblákon látható neveknek megfelelően. Például: » Centrum, [2] » Vác (Alt+175: »). A csatlakozási csomópontól számítva egy maximum 10 méteres kétirányú szegmenst kell létrehozni és elnevezni a fentiek szerint. Ilyenkor a körforgalomba befelé nem fogja figyelembe venni a szegmens nevét, de kihajtásnál igen!

A forgalmasabb csomópontokra jellemző jobb oldali egyirányú sávleválásokat csak akkor szükséges külön felvenni, ha egy nagyobb járdasziget miatt sokat késne a hangutasítás. A felvett szakasz ilyenkor több, mint 50 méter hosszú, neve nincs, típusa a vele összekötött utak közül az alacsonyabb, kiindulási és becsatlakozási szöge pedig általában 45 foknál kisebb. Ekkor a kiindulópontnál az utasítás "térj le jobbra", és a becsatlakozásnál semmi. Ennél rövidebb szegmenseknél, ahol a letérő sáv kanyarodásának konkrét rádiusza van, a kiindulási szöget 45 fokosnál nagyobbra válasszuk, hogy "fordulj jobbra" legyen a hangutasítás. Ahol pedig a jobbra forduláson kívül más lehetőségek is adódnak a becsatlakozási ponton, ott a becsatlakozási szög legyen a derékszöghöz közelebb, azaz 45 foknál nagyobb. Jellemzően itt lámpával is szabályozva van a kereszteződés. A kanyarodási szabályokat úgy állítsuk be, hogy az egyenesen haladó szegmensről ne engedjük meg a jobbra fordulást a kereszteződés központjában, valamint a becsatlakozási ponton is tiltsuk a kanyarodó szegmensről a balra fordulást.

Már egy kétirányú és egy egyirányú szegmensekre bontott kétirányú út kereszteződése is tud bonyolult lenni, ha a balra kanyarodási lehetőségeket kell megvalósítani. Szegmensről szegmensre haladva végig kell menni minden beérkezési lehetőségen, és elemezni, hogy az adott irányba engedélyezhető-e a továbbhaladás. Ahol a közúti jelzések nem tiltják, ott a megfordulás lehetőségét is meg kell adni. Ha két vagy több elválasztott (duplázott) út találkozik, az már igazi agytorna, de itt is érvényes az, hogy ha nem muszáj, ne vegyünk fel minden kanyarodósávnak egy külön szegmenst, csak a kereszteződés közepén létrejött sokszög csúcsait kötögessük össze, és állítsuk be az átlókba rakott szegmensek geometriáját úgy, hogy a balra kanyarodások kiindulópontján 45 fokosnál nagyobb legyen a szög, a becsatlakozási pontban pedig kisebb (két útnál mint egy horogkereszt alulnézetből).

Különszintű csomópontok

Ezeket főutak, autópályák találkozási pontjainál hozzák létre, céljuk az erős forgalom legkevesebb akadállyal való elvezetése, és az útkapcsolatok biztosítása. A szerkesztőben a talajszinttől feljebb/lejjebb fekvő szegmenseket a Szint (Level) tulajdonság átállításával lehet szemléltetni, a pozitív számok felüljárót, a negatívak aluljárót jelentenek. Csak a szükséges hosszúságot emeljük meg, amik a valóságban is emeltek. Illesszünk be segédcsomópontokat a felüljárók lábaihoz, és csak a köztük levő szegmenst emeljük meg. Két szintet összekapcsoló utakhoz Felhajtó (Ramp) típust használunk, amelyet úgy kell elnevezni, hogy a cél út neve, és az iránya is legyen benne "[útnév] » irány" formában (Alt+175: »), ahogy az útjelző táblákon is szerepel. Például: [M6] » Budapest. Ha az útnév nem ismert, akkor elég az irány is "» irány" formában, például: » Celldömölk. A felhajtók mindig egyirányúak, általában csak különszintű csomópontokban használjuk őket, de az autópályák mellett párhuzamosan futó, felhajtókat összekötő utak is ilyen típusúak.

Mások útjainak szerkesztése

Először mindig új utak bekötésével kezdd az ismerkedést, mert ezzel kevesebbet ronthatsz el.

Mikor érdemes létező, mások által felvett utakhoz nyúlni? Az alábbiakban következik néhány példa:

 1. Hiányzó városnév, közterületnév, és nincsen kiválasztva a "Nincs" jelölőnégyzet (a szegmens színe ekkor piros)
 2. Lezáratlan végű zsákutca
 3. Bekötetlen út (hiányzó csomópont)
 4. Bekötetlen vasúti átjáró (hiányzó csomópont)
 5. Bekötött járda, sétálóutca (nem szabad navigálhatóhoz csatlakoznia)
 6. Hibás úttípus (földút, célforgalmú utca, autóval fizetős út nincs annak jelölve)
 7. Hibás útirány (pl. egyirányú, nem kettő, vagy a valóságban a másik irányba egyirányú)
 8. Hibás szint (sok helyen a talajszinten vezetett út 1-es szinttel van felvéve, ezek az élő térképen árnyékolva vannak)
 9. Valóságban létező, WME-ben tiltott kanyarodások, vagy fordítva
 10. Hibás közterületnév (Vigyázat, az utcanévtáblák sokszor ellentmondóak! Használj hivatalos forrást! - a névrövidítéseket - pl.: u., krt., Kossuth L. - viszont nyugodtan kiirthatod a térképről)
 11. Rossz hangutasítás (csak tapasztalt szerkesztőknek!)
 12. GPS nyomvonalakra nem illeszkedő út, emiatt a kereszteződésekben késő hangutasítás (csak tapasztalt szerkesztőknek!)

Mikor nem érdemes:

 1. Ha nem olvastad még el a Wikiben ezt az oldalt
 2. Ha nem vagy biztos abban, hogy ezzel javítani tudod a térképet
 3. Ha csak nüansznyi különbségek vannak (pl. "térj le" a "fordulj" helyett, vagy fordítva)
 4. Ha nem érted ennek az egésznek a működését

Ha végeztél az első szerkesztéseiddel, kérd meg az adott terület felelősét (Area Manager), hogy nézze át a munkádat. Erről a kapcsolatfelvétel bekezdésben találsz bővebb információkat.

Házszámozás

 • Kétszer egysávos, mindkét irányú forgalmú utca, mind a két oldalára (páros/páratlan) fel kell vinni a számokat.
 • Osztott pályás út esetén, mindig csak azon az oldalon kell számozni, ahol az ingatlanok vannak.
 • Szervizútnál a főpályán ne legyen számozás, csak a szervizúton úgy ahogy a 2. pontban.
 • Lehetősége van a "különleges" karakteres házszámozásra, ilyenkor a / (per) jeles megoldást kell alkalmazni (pl.: 21/1; 21/B)!
 • 3-as szint feletti szerkesztőknek adott a lehetőség "nem szabványos" házszámok kényszerített mentésére. Ilyen például az egy oldalon lévő páros-páratlan szám (1-2-3-4-5) vagy a nem sorban haladó számsor (6-12-8-10)

A házszámokat igyekezz pontos forrásból beszerezni! Próbálj törekedni arra, hogy a számok megfeleljenek a települések rendezési / szabályozási terveinek!

Jelenleg a különleges karakterekkel ellátott házszámokra, nem lehet keresni!

Sebességhatárok megadása

A térképszerkesztőben a szegmensekhez irányonként meg lehet adni sebességkorlátozásokat. A kliens csak azon utak esetében ad figyelmeztetést, amelyeknél van beállított érték. A sebességhatárok kétféleképp jelennek meg a kijelölt szegmensnél. Amennyiben szerkesztő állította be, látható az érték, ha egy algoritmus állította be központilag, az csak egy javaslat, ami nincs elfogadva, és mellette látható egy "verified" rubrika, amelyet helyes érték esetében ki kell pipálni és menteni ahhoz, hogy a sebességhatár elfogadásra kerüljön.

Not veri.png

A sebességhatárokkal kapcsolatos szerkesztési tudnivalók:

 • Amennyiben egy szegmens közbülső pontján változik a sebességhatár, a szegmenst az adott ponton meg kell osztani
 • Az utakon, ha validálásra van szükség, azt csak szegmensenként lehet megtenni, így a "teljes utca kiválasztása" opció után a validálási lehetőség eltűnik
 • A "Teljes utca kiválasztása" opció nincs tekintettel a sebességadatok eltérésére, így ha azt használod, mindig kiemelt figyelemmel kell eljárni, hogy ne kerüljön a kijelölésbe olyan szakasz, amelyen már van megadva korlát, mivel ha bekerül, azt az új adat megadásával felül fogod írni
 • Azokat az utakat, amelyekhez még nincs sebességkorlátozás beállítva, eltérő színnel meg tudod jeleníteni a WME Color Highlights vagy a WME Color Speeds bővítmény segítségével
 • Csak azokat az utakat szerkesztheted itt is, amihez megfelelő jogosultságod van
 • Tekintettel a forgalomfüggő fontossági sorrendre, először a magasabb rendű (1-4 számjegyű) országutakon adjuk meg a korlátozásokat, csak utána haladjunk a főutak, utcák irányába
 • Nem állítjuk át a beállított értékeket útépítésnél, sávelhúzásnál vagy egyéb olyan esetben, mikor a sebességhatárok rövid időre, ideiglenesen módosulnak!
 • Hosszabb ideig tartó sebességkorlátozásnál, ami meghaladja minimum az 1 hónapot, át lehet állítani a sebességhatárokat, de előtte be kell küldeni az útmunkálatok formon keresztül. Ezáltal vissza követhetőek lesznek a módosítások.
 • Időalapú sebességkorlátozásnál, ha rövid időre, csúcsidőbe (mondjuk 2x 2-3 óra) adják meg a korlátozást (pl. óvodák, iskolák előtt), akkor a biztonság miatt a kisebb sebességhatárt állítjuk be, ha pedig csúcsidőn kívülre esik a korlátozás (ilyen például az éjszakai), akkor marad az eredeti sebességhatár.

A jövőben tervben van egy időzíthető sebességkorlátozás beállítási lehetőség, de addig is a fenti irányelvek alapján kell eljárni!

Helyek

 • A szerkesztőben jelenleg kétféle Hely típus van, a pont és a terület.
 • A pontként fölvett Helyek, illetve a területként fölvett Helyek egy bizonyos méret alatt nem látszódnak a kliensben, viszont kereshetők a neveik, illetve újabban alternatív neveik és kategóriáik alapján is.
 • Vannak viszont olyan helyek, amikre nincsen kategória, ezeknek a nevei továbbra is egységesítést igényelnek. Ezek a következők: Okmányiroda, Nemzeti Dohánybolt.
 • A találati listában szerepelni fog a Hely címe, így a Hely nevében ne add meg (ha megteszed, a találati lista nem távolság szerint lesz rendezve). Tehát nem Kiskundorozsmai Temető, hanem csak Temető.
 • Alternatív névként megadható más közismert név, becenév is, de ne használd a szavak átrendezésére.
 • A hely elsődleges neve mindig a hivatalos név. De ez legyen minél rövidebb, ennek eléréséhez használhatsz rövidítéseket is, különösen a kisebb területű helyeknél, hogy megelőzd a térkép túlzsúfolását (pl. Kolosi Richárd Ált. Iskola, Budai Pál Ref. Gimnázium és Koll., Gönczy Imre Szki. és Műv. Okt. Intézmény, Ford Szerviz és Márkaker., Szent Ferenc gör. kat. templom, ELTE Informatikai Kar).
 • Ha rövidítettél, a teljes hosszúságú hivatalos nevet add meg alternatív névként és a leírásban is.
 • A címet legalább utca és város szinten mindenképpen add meg!
 • A telefonszámot nemzetközi formátumban, csak számok, szóközök, + és - jel felhasználásával add meg. Pl: +36 30 1234-567 vagy +36301234567
 • Csak egy telefonszámot adhatsz meg!
 • Az üzletközpontok terület típusúak, nevük az üzletközpont neve (pl. Aréna Pláza), benne az egyes üzletek pont típusú Helyek felvételével jelölhetők. A megközelíthetőséget (pl. az üzletközpont nevét és az emeletet) a leírásban add meg.
 • Szorítkozz a felsorolt kategóriákra, és a Helyeknek minden esetben adj nevet, mivel a kliensben egy nagy szürke (térképszerkesztői színpalettánál világoskék) pacából nem fogják tudni megmondani a wazerek, hogy az parkoló vagy orvosi rendelő. Ez alól kivételek az erdők, parkok, tavak ha nem ismert a nevük, mivel azok a színük alapján könnyen megkülönböztethetők.
 • Figyelem, színezésnél mindig az első kategória számít, tehát először "Park", és csak utána "Játszótér" vagy "Múzeum"!
 • Területek esetében a kerítés vonalánál rajzolj, ne az épületek falai mentén.
 • Ha van autóval behajtási lehetőség, érdemes egy néhány méteres (célforgalmú) útcsonkkal jelölni azt, még akkor is, ha a belső utakat nem szeretnéd megrajzolni.
 • Ha több út is határolja a Helyet, akkor ne felejtsd el a célkeresztet arra az útra mozgatni, ahol az épület autós bejárata, vagy saját parkolója van.
 • Ha több bejárat is van, akkor a célkeresztet mozgasd a főbejárathoz, a további bejáratokat pedig jelöld pont típusú Helyek felvételével, melyek nevében megadod a bejárat helyét pl. Városliget - Északi kapu, Szent Ignác Kórház - Szondi utcai kapu.

Parkolók

Parkoló

Amikor a célpont közelében jársz, a parkolók automatikusan megjelölődnek a térképen, ezért jó, ha sok van belőlük. Sajnos a Waze-ben jelenleg nincs olyan úttulajdonság, hogy lehet-e a szélein parkolni, vagy nem, és ezeket Helyek felvételével jelölni elég pazarló megoldás, kerülendő. Parkolót tehát olyan helyekre veszünk föl, ahol egy külön terület van elválasztva a közlekedésre szolgáló utaktól.
A Parkoló helytípus már nem kombinálható más típusokkal, azokat mindenképpen külön Helyként kell fölvenni. A Parkoló típust is tartalmazó helyek automatikusan duplikálva lettek waze-maint-bot által egy parkolóvá és az eredeti Helyből ki lett véve a Parkoló típus. Az ilyen módon létrehozott új parkolókat kézzel kell méretre igazítani. Azok az utak, amik mentén nincsenek parkolóhelyek (be- és kivezető utcák) Út / Utca (Street) típusúak, a többire pedig Parkoló típust (Parking Lot Road) állíts be, név nélkül. Ezek közül elég csak a főbb közlekedési útvonalakat berajzolni, mivel a GPS jelekre a Waze kb. 30 métert ráhagy, sosem fogja tudni eldönteni, hogy két közeli, párhuzamosan futó út közül épp melyiken is vagy, így bizonytalanok lesznek a navigációs utasítások.
A parkolókat elnevezni nem kell (a "P" sem kell), kivételt képeznek azok a parkolók, amelyek egy bizonyos helyhez tartoznak (Aldi parkoló) vagy névvel rendelkeznek (Kék palánk), illetve a P+R parkolók. Ha fizetős parkoló, akkor se állítsd be a belső útjaira a Fizetős út (Toll road) opciót, mert nem a ráhajtásért, hanem a mellette való parkolásért kell fizetni.
Ha egy parkolónak több bejárata is van, akkor szét lehet szedni több részre a bejáratok számától függően. Az érkezési pontot értelem szerűen a bejáratokhoz kell elhelyezni. Ilyen esetben a parkolókat nevükben meg kell különböztetni egymástól (Lurdy ház külső parkoló - Jobb)
A Parkoló helyeknél, a "több infó" fülön add meg a következő információkat, nyitvatartási időt (parkolóházaknál, zárt parkolóknál), árazás és fizetési módok, szolgáltatások, parkolóhelyek száma és típusa valamint, ha van az elérhetőségeket.

Töltőállomások (benzinkutak)

Töltőállomás

Az új töltőállomásokat úgy vidd fel, hogy a rajzolt terület lefedje legalább azt a részt, ahol a kútfejek vannak. A Márka (Brand) mezőt mindenképpen válaszd ki, és nevet se felejts el adni, ami utal a Hely töltőállomás jellegére. Általában elegendő a márkát feltüntetni névnek is, a fura nevű magán kutaknál írhatod szimplán azt, hogy "benzinkút", esetleg "Magán". Add meg a nyitvatartási időt is, ezzel sokat segítesz az éjszakai autósokon, mivel nem minden kút non-stop. A töltőállomás belső útjai (kútfejekhez, kompresszorhoz, mosóhoz vezető utak) megállapodás alapján legyenek Csak célforgalom / Magánút (Private road) típusúak.

Bulb.png Tipp: A helyek adatai valós időben frissülnek a térképen, tehát a mentést követően a benzinkút már megjelenik a kliensen indított keresésekben (Navigálás/Üzemanyag).

Helyfrissítések

 • A képek közül nem elfogadhatók amiken személyek, vagy autók azonosítása lehetséges.
 • Nem elfogadhatók azok a képek, amik nem tartalmazzák a helyet magát.
 • Ahol a képbe belógnak tárgyak, ott a használhatóság szerint mérlegelhetsz, hogy elfogadod-e.
 • Ha az új hely valakinek a lakóháza, de valami másnak lett felvéve, át kell állítani magán (Privát) típusúra.
 • Ha meglevő hely frissítését nem engedi elfogadni a WME (mentési hibát ad), a használható adatokat át kell emelni a Helybe az elutasítás előtt.
 • Minden olyan frissítést el kell fogadni, ahol a megadott adatok zöme fedi a valóságot. A helytelen adatokat utólag javítani kell.
Bulb.png Tipp: A fényképek eredeti méretben is megnézhetők, az Új fotó ablakon, vagy a Hely tulajdonságainak Fényképek fülén kattints a képre, majd jobb gomb és Kép megnyitása új lapon (Chrome).

Telepített sebességmérők

Megállapodás szerint a radaros sebességkijelző, "LASSÍTS!" feliratot villogtató táblákat nem vesszük fel a Waze-be, csak azokat, amik valóban fényképeznek. A forgalomszámlálási célú, vagy bírságolási célra alkalmatlan (rendszámot nem rögzítő) térfigyelő kamerákat esetleg "Ál kamera" (Dummy) jelenthetjük be, hogy később a tévesen beérkező jelentéseket így könnyedén ignorálni lehessen. A kliensben tévedésből néha rendőri sebességmérést is telepítettként jelentenek be, ezeket megfelelő helyismeret birtokában nyugodtan törölhetjük.

Jelentett hibák kezelése

A felhasználók által jelentett térképhibákat (más néven UR-eket), csak akkor próbáld meg magad megoldani, hogyha naprakész helyismerettel rendelkezel a jelentés környezetéről! A Q betűvel kezdődő hibákat ne próbáld meg megoldani, azt a felvevője maga szeretné megtenni! Lehetőleg kerüld a "Nem azonosított"-ként való lezárást. Figyelj oda arra is, hogy az érintett szegmenseket mikor módosították utoljára. Ha ez frissebb, mint a kliensbeli térkép jelentéskori frissítése, akkor lehet, hogy a probléma már meg is lett oldva. Ha bizonytalan vagy, vedd fel a kapcsolatot a szegmensek utolsó szerkesztőjével (ha az nem te vagy). Ha nem egyértelmű a bejelentés, kérdezz rá a jelentőtől a "Beszélgetés" panel használatával!
Kérdezés nélkül soha ne zárj le UR-t! Ha nem érkezik válasz 4-5 napon belül, illik megismételni a kérdést, majd ha ekkor sem érkezik 2-3 napon belül válasz, le lehet zárni a jelentést. A kérdezés feltételétől számított 1 héten belül nem illik lezárni UR-t!
Budapesten a sok jelentés miatt valamivel rövidebb az átfutási idő: 2-3 nap után meg lehet ismételni a kérdést, és 5-6 napon belül zárható az UR.

Bulb.png Tipp: Ha többet szeretnél olvasni erről a témáról, akkor ne hagyd ki ezt az írásunkat sem.

Tartós útlezárások jelentése

A hetekig, hónapokig tartó útmunkákat lehet jelenteni a Feed the Waze oldalain is. Ez regisztrációt igényel. A rögzített jelentés, és a hozzá megadott szöveg megjelenik a megadott időtartam alatt a kliens térképeken, és az Élő térkép oldalon. Az útvonaltervezést nem befolyásolja, de eseményként megjelenik a számított útvonalak listájában, illetve a térképen ikonként.
A több napig tartó lezárásokat idő alapú korlátozások használatával könnyen fel lehet vinni a WME-be is, a lezárás várható kezdő- és végdátumát megadva. Figyelj arra, ha a lezárt szakaszt keresztező utcákon sem lehet áthaladni, akkor szükséges ezen szegmensek zárása is! Ilyen esetben a lezárt szakasszal érintkező szegmenseket kell lezárni! Az egyirányú utak irányváltoztatásait ezzel a módszerrel nem lehet fölvinni, de a kétirányú utak ideiglenes egyirányúsítását igen. Ez már az útvonaltervezést is befolyásolni fogja a megadott dátumok között. A lejárt korlátozásokat a végdátum után nyugodtan törölni lehet.
Továbbá lehetőség van 5-ös és a feletti szerkesztői szinten, azonnali zárásra is! Ezt a fórumon tudod kérni a megfelelő topikban!

Kapcsolatfelvétel a többi szerkesztővel

Kérdéseidet a Magyar Waze Fórum lapjain is felteheted, illetve részt vehetsz szavazásokon, beszállhatsz a stratégiák megvitatásába, koordinálhatod a tevékenységedet másokkal. A Waze regisztrációnál megadott adataiddal be tudsz lépni, nem kell külön regisztrálni.

Ha olyan utat, vagy Helyet módosítanál, ami védett (csak magasabb szintű szerkesztők által szerkeszthető), akkor a feloldást kérelmezheted akár azonnal is az új csevegés funkció használatával, ha éppen van fönn magasabb rangú szerkesztő. Ha nincs, akkor pedig a fórum térképmódosítási témájában. A térképet érintő kérdéseidhez minden esetben mellékelj Permalinket!

Személyes kapcsolatfelvételre is van lehetőség a fórum használatával, például ha valaki általad szerkesztett dolgokat elront, vagy láthatóan ezen oldal vagy a akár a WME leírásának elolvasása nélkül vágott bele a szerkesztésbe (piros szegmensek, önmagukba záródó hurkok, csomópontok hiánya, stb.). A felhasználó megkeresése után privát üzenetet is küldhetsz.

GYIK

Az alábbiakban a gyakran ismételt kérdéseket találod. A lista folyamatosan bővül.

Utak

Miért vannak piros utak a szerkesztőben? Ennyire nem tudják használni az emberek a WME-t? Akkor minek használják?
Az újonnan hengerelt utak is pirosak addig, amíg valaki meg nem adja a tulajdonságait és be nem köti az úthálózatba. Vannak olyanok is, akik úgy szoktak szerkeszteni, hogy egy csomó utat felvesznek egyszerre, és utólag adják meg a tulajdonságokat. Figyeld meg az utolsó módosítás dátumát, ha az "today", azaz ma, akkor még lehet, hogy nincs készen a szerkesztő, csak átmeneti állapotot látsz, mivel időnként ajánlott menteni a munkát. Ezen kívül sajnos sokan nem olvassák el még a WME leírását sem, és úgy vágnak bele a térképszerkesztésbe. A különböző oldalakon található leírások pedig gyakran elavultak, nehéz összeszedni az egymásnak néhol ellentmondó információkból az aktuális állapotnak megfelelőt, és az általánosan elfogadottat. Ennek megkönnyítésére szolgál ez a Wiki oldal.
Úgy látom, hogy az utak nem illeszkednek a műholdképre. Javíthatom?
Röviden: NEM. A műholdkép helyenként el van csúszva a GPS koordinátákhoz képest 10-30 méterrel (pl. jelenleg Cegléd, Székesfehérvár, Pécs). Ezért mindig a meglevő GPS nyomvonalakat figyelembe véve kell illeszteni az utakat, hogy a hangutasítás pontos legyen. Kizárólag a műholdképet sosem szabad utak rajzolásánál használni. Kivétel az az eset, ha még soha senki nem járt a szerkesztett település környékén.
Nem tudom bekötni az általam felvitt utat a keresztutcába. Mi lehet a gond?
Minden út védelemmel van ellátva, ami azt jelenti, hogy attól a szerkesztői színtől lehet szerkeszteni (alapból automatikus (1)). Ha az útnak, amibe szeretnéd bekötni az általad felvitt szegmenst, magasabb a védelme mint a te szerkesztői szinted, nem fogod tudni megtenni! Ilyenkor a magyar fórumon, a megfelelő csatornán tudsz kérni feloldást magasabb szinten lévő szerkesztőktől!
Nem tudok kijelölni utakat, csomópontokat. Mit csinálok rosszul?
Elképzelhető, hogy a szerver túlterhelt, és a böngésző nem tudja letölteni az úthálózatot. Csak meg kell mozdítani a térképet, vagy változtatni a nagyításon, és újra próbálni. Használhatod az újratöltés gombot is a rétegválasztó panelen.
Nem tudok törölni egy felesleges csomópontot. Miért?
Biztos, hogy felesleges a csomópont? Minden tulajdonsága egyezik (típus, név, város, szint, irány, védelem, fizetős)? Ha minden egyezik, és egyik csatlakozó szegmens védettsége sem akadály, akkor megpróbálhatsz változtatni a nagyításon, vagy használni a rétegválasztó panel újratöltés gombját.
Jelölnöm kell-e, ha egy úton sok a közlekedési lámpa, vagy elsőbbségadás kötelező tábla, esetleg sok busz jár rajta, emiatt lassabban lehet rajta haladni?
Nem. A Waze a szegmensek átlagsebességéből számolja az optimális útvonalat.
Jelölnöm kell-e a sebességkorlátozó táblákat?
Föl lehet, de ez nem fogja befolyásolni az útvonaltervezést, csak figyelmezteti a sofőrt, hogy lassítson.
Föl kell-e rajzolnom azokat az utakat, amikre autóval egyáltalán nem szabad behajtani (pl. csak BKV, erdőgazdálkodás)?
Csak ha navigációs segítséget nyújt, például saját neve van, vagy olyan elágazásnál, körforgalomnál, ahol a navigációs utasításokat befolyásolja, hogy van ott még egy út.
Föl kell-e szerkesztenem a kerékpárutakat, járdákat?
Nem. A Waze alapvetően autós navigáció, jelenleg más közlekedési eszköz nem támogatott.
A Google Maps-ben (vagy más térképszolgáltatónál) másképp vannak az utak, utcák elnevezve! Javíthatom a Waze-ben?
Nem. Attól ne nevezz át egy utat, mert egy másik térképszolgáltatónál úgy láttad. Abban is lehetnek hibák, ezért tájékozódj mindig hiteles forrásból. Sőt, a Google-nek, és a többi térképszolgáltatónak is jelentheted az általad feltárt hibákat. Sajnos ezekért viszont a Waze nem fog plusz pontokat adni. :)
Más térképszolgáltatásban úgy láttam, hogy az XY sugárút osztott pályásra van rajzolva. Szétszedhetem a Waze-ben is?
Egyeztetés nélkül semmiképpen. A Waze saját térképszerkesztési elveket követ, amelyet ez a Wiki oldal ismertet. Egy osztott pályás utat sokkal nehezebb megrajzolni, karbantartani, ezért előbb mindenképpen konzultálj az adott terület területfelelősével.
Mit keres itt az XY utca, amikor ez már az YZ utca?
Mert lehet, hogy az XY utcának vannak ott még házai, és a házszámozást csak így lehet megoldani.
Töröltem egy szegmens nevét, de nem tudom elmenteni, mentési hibát ír! Mit tegyek?
Valószínűleg az átnevezést megelőzően valaki vett már fel házszámokat a régi névre. Ezek megtekintéséhez be kell lépned a házszámszerkesztőbe. Utána eldöntheted, hogy átrakod a házszám navigációs pontját, vagy eltekintesz az átnevezéstől.
Egy vagy két nagyobb méretű betű lézeng a szerkesztőben, és a kliensben. Mintha városnév lenne. Mi ez?
A WME-ben jelenleg nagyon könnyű új településnevet felvenni, akár véletlenül is. Törölni azonban sokkal nehezebb. A kérdéses szöveg környékén valamelyik utca kapta ezt a városnevet, ha megtalálod, és van jogod módosítani, akkor tedd meg. Azután egy idő múlva (hetek, esetleg hónapok) el fog tűnni a téves név. Ha siettetni szeretnéd a folyamatot, tegyél bejelentést ezen a linken és jelöld be, hogy "Delete City".
Parkolóban be kell-e rajzolni az autóknak az útra merőlegesen kijelölt helyeket?
Nem. Maga a "Parkoló" Hely (terület) való annak a jelzésére, hogy a megjelölt területen belül bárhol lehet parkolni. Az útvonaltervező szervert ne terheljük túl felesleges utakkal. Külföldi fórumok még az összes parkolóutca felvételét sem ajánlják, csak a főbb közlekedési útvonalakat. A kérdést egyébként még nem tették fel, mert volt valaki, aki kérdés nélkül állt neki rajzolgatni a parkolóhelyeket...
Miért nincs csomópontba kötve a vasúti átjáróban a vasút és az út?
Régebben az egyszerűbb kezelhetőség és az útvonaltervező hibái miatt lett így rajzolva. Azonban az újabb tesztek szerint a hibát javították, így most már ajánlott létrehozni szintbeli keresztezésnél csomópontot az út és a vasút megszakításával, nem fogja összekavarni a navigációt, viszont a vasúti forgalom miatti torlódásokat jobban kezeli.

Helyek

A szerkesztőben láttam, hogy sokan lakóháztömböket rajzolnak a szerkesztőbe. Akkor most be kell minden épületet rajzolni?
Nem. A településeken az utcák között lakóházak szoktak lenni, ennek szemléltetésére a kliensben a városszínezés lenne hivatott, de sajnos az csak a térképszerkesztői színsémában látszik. Amit Hellyel jelölünk, az legyen különleges, és névvel ellátható! (A "Nagymama háza" nem megfelelő név, hacsak a nagyi nem szereti az idegeneket.) Ezenkívül ne az épületeket, hanem a területet jelöljük Hely rajzolásával. Ezen belül esetleg lehet belső Helyeket is létrehozni, de mivel a WME jelenleg nem tud váltani az egymást fedő Helyek kijelölésénél, ezért ezzel csak a többi szerkesztő munkáját nehezítjük meg! Ha nem tudsz mit kezdeni a fölös energiáiddal, de szeretsz pepecselni, adj hozzá inkább új házszámokat.
Van park és erdő típus. Melyiket mire használjam?
Parkokat általában városok terein hoznak létre, és a város gondozásában vannak. Ide nyugodtan leviheted sétálni a kutyát, a gyerekek tudnak szaladgálni, játszani. Csak közparkokat jelölünk, amikre szabad bejárás van. Erdőket a városok határainál láthatunk leghamarabb, de inkább külterületen. Ezek erdészetek fennhatósága alá tartoznak. A városi emberek ide legfeljebb kirándulni, túrázni járnak. A nemzeti parkok jelenleg összevissza vannak ennek és annak jelölve, mégis inkább az Erdő / Liget típus illik rájuk, még akkor is, ha nincs rajta erdő, mivel a birtokviszonya és a felhasználás módja is jobban illeszkedik ez utóbbira.

Egyéb

Szerkesztettem a térképet, másnap akartam arra navigálni, és a módosításaim nem voltak rajta! Nem azonnal jelennek meg a módosításaim?
Nem. A cél a napi frissítés lenne, de időnként több nap is eltelhet két frissítés között. Tájékozódj a Waze státusz oldalain, keresd az "INTL map tiles were successfully updated" kezdetű sorokat. Az "NA" rövidítés az észak-amerikai szervert (USA) jelenti.
Segítség, függő lettem! Mit tegyek?
Gratulálunk, máris megtetted az első lépést, hogy felismerted az állapotod. Nyugodj meg, képzett szakembergárdánk szívesen segít abban, hogy ezt mások számára is egyértelműsítsd. Gyere el az évente megrendezett Waze találkozókra, ahol sok Waze-jóság közül válogathatsz. Vannak autóra ragasztható matricák, pólók, és a kínálat egyre bővül. Találkozhatsz hozzád hasonló függőkkel is, akik terápiás beszélgetések formájában segítenek elmélyíteni a tudásod a Waze berkein belül. A találkozókról a legegyszerűbben a fórum figyelésével, vagy a Waze magyar közösségének Facebook oldalához való csatlakozással értesülhetsz.

A lapon található táblaképekért köszönet jár az Agárdi Filmnyomó Vállalkozás Kft.-nek.
Kezdőlap
Személyes eszközök