Waze Map Editor

A Magyar Waze ismertető wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Rgbx (vitalap | szerkesztései) 2017. március 25., 20:57-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Danger1k w.png Ezen az oldalon a Waze térképszerkesztő eszközének leírását láthatod. Megbarátkozhatsz a kezelőfelületével, bejelentkezés nélkül kipróbálhatod a funkcióit, de mielőtt éles szerkesztésekbe fognál, kérünk, hogy alaposan tanulmányozd át a Waze AntiFAQ-t és a Térképszerkesztési útmutatót! Danger1k w.png
Köszönjük!
A magyar Waze csapat

A Waze Térképszerkesztő (Waze Map Editor, kódnevén Papyrus, a továbbiakban WME) az az eszköz, amellyel bárki szerkesztheti a Waze mobiltelefonos klienseiben, és a Waze weboldalán az Élő térkép (Live map) részben megjelenő térképet. A térképszerkesztő indításához kattints ide.

A szerkesztő jelenleg Safari, Google Chrome és Firefox alatt működik megfelelően, más böngészők használatakor problémák jelentkezhetnek.


A változtatások nem mentődnek automatikusan, azokat mindig kézzel kell menteni, a "Mentés" (Save) gombbal! 10-20 módosítás után mindenképpen ments! A módosított és nem mentett utak narancssárga színnel jelennek meg a térképen, de mentés után az utak színe a beállított típusuknak megfelelően fognak megjelenni. A kliensekben és az Élő térképen (Live Map) nem azonnal jelennek meg a változtatások, hanem csak néhány nap elteltével! A térképfrissülések pontos időpontját a Waze státusz oldalon lehet megtalálni!

WME full.jpg

Tartalomjegyzék

Felépítés

A WME térképszerkesztő három fő panellal rendelkezik. A legnagyobb területet a Térkép tölti ki, felül az Eszköztár, balra a személyes adatokat, illetve a kijelölt elemek tulajdonságait mutató panel.

Térkép

Az oldal jobboldali alsó része, amelynek tetején a felső szürke sávban jelenik meg az éppen látható település neve, országa, jobbra fent látható egy csúszka, mellyel a nagyítási szint állítható (egérgörgő használatával is lehet nagyítani). A csúszka alatt található a Google Utcakép világoskék színű fogd-és-vidd ikonja, valamint a hazaugrás gombja. Az alsó sávban jobbra pedig az aránymérték, a kurzor helyének földrajzi pozíciója, az Élő térkép, a Permalink, és a Csevegés gomb.

Rétegválasztó panel

A rétegek kiválasztására szolgáló panelt a rétegválasztó gomb WME LayerButton.png fölé vitt egérkurzorral lehet előcsalogatni, ami az eszköztár jobb végén található. Használható még az L billentyű is, amivel a panel eltüntetése is könnyedén elvégezhető. Lásd: Választható rétegek

Élő térkép

A térkép jobb alsó sarkában, a koordináták után található pici gomb: WME livemap.png Rákattintva az aktuális térképrészletet meg lehet nézni az élő térképen, ahol például útvonaltervet lehet készíteni a legutóbbi térképfrissítésnél rögzített állapoton.

Permalink

A térkép jobb alsó sarkában található pici gomb: WME permalink.png Rámutatva Ctrl+C megnyomásával kimásolható az aktuális pozíciót jelző webcím, ami így megosztható fórumokon vagy elküldhető például e-mail-ben, de akár könyvjelző is létrehozható belőle, hogy később innen lehessen folytatni a munkát. Aki elnavigál erre a címre, ugyanazt a térképrészletet fogja látni, ugyanazokkal a kijelölt elemekkel és rétegekkel. A személyes adatokat természetesen nem.

Földrajzi pozíció

A GPS-ekben is használatos (WGS84 rendszerű) földrajzi szélesség és hosszúság koordináták az alsó szürke sáv jobb oldali végén találhatók az Élő térkép gomb előtt, és az egérkurzor aktuális pozíciójára vonatkoznak.

Google Utcakép

Az ikont WME streetviewbutton.png megfogva és egy utcára dobva a térkép jobb oldala átalakul utcakép-nézetté, ahol az egér használatával lehet körülnézni, mozogni. Közben a kis kék nyíl a térképen mutatja az álláspont pozícióját, és a nézet irányát. Az utcakép nézetet a bal felső sarkában levő szürke X gombbal, vagy a Shift ⇧+W billentyűkkel lehet bezárni. Ha egy adott hely fölé húzva a buborék nem kék, hanem narancssárga színű, az azt jelenti, hogy ahhoz a pozícióhoz nem tartozik panorámafotó. Ha az utcakép nézet meg van nyitva, akkor ilyen hely fölött elengedve automatikusan bezáródik.
Hazaugrás
A célkereszt WME posbutton.png gombot megnyomva, ha a böngészőben engedélyezve van a pozíció átadása, akkor a WME az aktuális helyzetünk (otthonunk) körüli térképet fogja mutatni.
Csevegés
A gomb megnyomásával, vagy az Alt+C billentyűparanccsal a képernyőn éppen látható ország csevegőszobáját jeleníthetjük meg, és miután látható módba kapcsoltuk a felhasználónkat, akár bele is szólhatunk a beszélgetésbe. A felhasználók nevére kattintva megnézhetjük, hogy éppen hol dolgoznak a térkép jobbításán.

Eszköztár

WME toolbar.png

A felső világoskék sáv, rajta sorrendben a módválasztó, a keresősáv, a térképi megjegyzés, az új hely, az új út, mentés, visszavonás, ismét, törlés és a rétegválasztó gombja. A mentés gomb alapesetben le van szürkítve, de amint elkezdünk szerkeszteni, engedélyeződik, és mutatja, hogy mennyi szerkesztést csináltunk az utolsó mentés óta. Érdemes 10-20 műveletenként menteni, mert túl sok művelet mentése esetén nagyobb az esély rá, hogy hibát kapunk, és kezdhetjük az egészet elölről.

Személyes oldalak

A bal oldali panel bejelentkezés után jelenik meg, rajta a szerkesztő adatai és a személyes oldalak fülei láthatók:

WME PersonalPages.png

A szerkesztői szint, az annak megfelelő kis képecske, a Waze-ben eddig megszerzett pontszám, valamint a szerkesztések száma a fülek fölött jelenik meg. Az i-re mutatva látható még az is, hogy a Waze bekapcsolt állapotában tett utazások után a bejárt utak mekkora környezetét lehet szerkeszteni (ezt a szerkesztői szint befolyásolja). Lehet még itt szervert választani, Snapshot módba menni, illetve kilépni a szerkesztőből.

A Snapshot mód egy olyan speciális, csak böngészhető üzemmód, ami a kliens térkép legutolsó frissítéskori állapotát mutatja a szerkesztőben. Ez akkor lehet érdekes, ha egy új hibajelentés (UR) érkezik, de a térképen látszólag minden rendben van.

Történet (Feed)
Hibalista (UR, MP) a valóságban nemrég bejárt területek közelében, illetve a kezelt területeken. Ha valaki nem konkrét cél érdekében lép be a térképszerkesztőbe, jó kiindulópontot nyújthat a további tennivalókra.
Utazások (Drives)
Nyomvonalnapló azokról az utazásokról, amikor a Waze be volt kapcsolva. Az egyes utakra kattintva megjelenik a nyomvonal a térképen zölddel, illetve lehetnek benne piros szaggatott vonalú darabok is, ekkor olyan úton jártunk, ami a Waze térképen nem volt rajta, vagy rajta volt, de nem navigálhatóként lett megjelölve, vagy olyan manővert tettünk, ami a Waze adatai szerint tiltott volt. Ha a rákattintás során a nyomvonal nem lesz látható, az azért lehet, mert egy hosszabb utat tettünk, és mivel a minimális nagyítás korlátozva van, nem fér rá egyszerre a térképre, viszont azt a WME mégis az út kezdő- és végpontját összekötő vonal középpontjára fókuszálja. Csak az utolsó 3,5 hónap utazásai látszódnak a listában, és ezen belül is csak a legutóbbi 3 hónap utazásainál érhető el kattintással a nyomvonal is.
Területek (Areas)
Azoknak a területeknek a méretét látjuk, amikre szerkesztési jogot szereztünk (például utazásainkkal). Az egyes területekre kattintva a térkép az adott terület középpontjára fókuszálható. Azonban az utazásokhoz hasonlóan egy nem konvex terület középpontját legkisebb nagyítással nézve sem biztos, hogy egyetlen pontja is a képernyőn lesz. Csak a megelőző 3 hónap alatt bejárt útvonalak körül enged szerkeszteni a rendszer, plusz területfelelősöknél, országfelelősöknél az általuk igényelt területeken és országokban.
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Unable to run external programs in safe mode.
A WME viselkedését és kinézetét lehet itt finomhangolni, például a megjelenítés nyelvét, a használt mértékegységeket, vagy azt, hogy az új berajzolt szegmensek kétirányúak legyenek-e, bekötésükkor engedélyezve legyenek-e a kanyarodások.

Tulajdonságok

Ha valamit kattintással kiválasztunk a térképen, a Személyes oldalak helyén a Tulajdonságok panel jelenik meg. Itt látjuk a kiválasztott elem adatait, illetve itt tudjuk beírni, módosítani az út vagy Hely elnevezéseit. Ctrl (Mac-en Cmd ⌘) billentyű nyomva tartásával több útdarab (szegmens) is kijelölhető, ekkor az azonos tulajdonságok jelennek meg, a különbözőeknél "Többféle" (Multiple) lesz írva.

 • Szegmensek (segment)
Szegmens tulajdonságai
  • utcanév, város, ország, alternatív nevek - A
   Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Unable to run external programs in safe mode.
   gombra kattintva, vagy az E billentyűvel lehet megadni, módosítani, módosítás után a "Kész" (Apply) gombbal kell jóváhagyni
  • Út típus (Road type) - Út típusa, lásd Úttípusok
  • Fizetős út (Toll Road) - Ott kell bejelölni, ahol autóval az áthajtás csak ellenszolgáltatás ellenében lehetséges
  • Földút (Unpaved) - Ott kell bejelölni, ahol a megadott úttípus nem rendelkezik szilárd burkolattal
  • Alagút (Tunnel) - Ott kell bejelölni, ahol a GPS vételt hosszabb szakaszon leárnyékolja egy építmény
  • Útvonaltervezés (Routing) - Csak legalább 4-es szintű szerkesztők állíthatják be. Ott szabad állítani, ahol az úttípus nem tükrözi az útvonal fontosságát. Lehet Normál (Neutral), Hanyagolni (Unfavored), Támogatni (Preferred).
  • Korlátozás hozzáadása (Add restrictions) - T A szegmensen való áthajtásra vonatkozó idő- illetve járműtípus alapú korlátozások listáját hozza fel.
  • Irány (Direction) - Haladási irány, lásd Útirányok, R billentyűvel változtatható
  • Átlagsebességmérő kamera (Average speed camera) - Akkor kell használni, ha az útvonalon (belépési és kilépési pontokon) átlagsebességmérő kamerákat helyeztek el. Ekkor az egész útvonalra be kell kapcsolni a megfelelő irányba. A kamerák által rögzített rendszám és a belépési-kilépési időpontok alapján számolt átlagsebesség adatokra alapozva a rendőrség vagy a közút kezelője büntetést foganatosíthat, amennyiben a számított sebesség meghaladja az útra engedélyezett csúcssebességet.
  • Sebességkorlát (Speed Limit) - A haladási irányoknak megfelelő sebességkorlátok megadhatók (ez a tervezést nem, csak a kliens figyelmeztetéseket befolyásolja)
  • Magasság (Level) - Az út szintje a többszintű csomópontban (aluljáró, felüljáró, híd, stb...), Ctrl+ és Ctrl+ billentyűkkel növelhető, csökkenthető
  • Védelem (Lock) - Módosításhoz szükséges szerkesztői szint
  • Teljes utca kiválasztása (Select entire street) - Ctrl+A A kijelölttel megegyező nevű útdarabok kijelölése (a látható képernyőn túl is!)
  • Házszámok szerkesztése (Edit house numbers) - H (egyetlen útdarab kijelölése esetén jelenik meg) A kijelölttel megegyező nevű, ahhoz kapcsolódó útdarabok automatikus kijelölődése után házszámszerkesztő módba vált a felület. Ha az út kívül esik a szerkeszthető területeden, akkor ehelyett a gomb helyett a "Házszámok megtekintése" (View house numbers) gomb jelenik csak meg, amellyel egy csak olvasható módú házszámszerkesztő indul el.
  • Lezárások (Closures) - C Csak a legalább 5. szintű szerkesztők számára elérhető funkció, amellyel a szegmens a kliensben is látható módon bármelyik irányba lezárható, akár azonnal is. Csak az élő térképen szereplő szegmensekre lehet alkalmazni, ha a szegmensazonosító megváltozik, akkor nem. A lezárással érintett szegmensek nem módosíthatók a lezárás lejártáig. A lezárt szegmenseken a kliens (a routing szerver) nem tervez át, amíg a lezárás életben van.


 • Helyek (place)
Hely tulajdonságai
  • Általános beállítások (General) - Ezen a fülön a fő tulajdonságok szerkeszthetők
   • Kategóriák (Categories) - Besorolás kategóriái (több is megadható), a kategóriák a kliensben kereshetők, lásd Helyek kategóriái
   • Név (Name) - Az első a kliens térképeken megjelenő név, a többi sor az alternatív név, amik csak a keresési kulcsszavakat bővítik, de nem jelennek meg
   • Alternatív név hozzáadása (Add alternative name) - Új beviteli mezőt ad hozzá az alternatív névnek
   • Leírás (Description) - Rövid leírása (már a kliensben is megjelenik a 3.9-es verzió óta)
   • Védelem (Lock) - Módosításhoz szükséges szerkesztői szint
   • Típus (Type) - Pont (Point) vagy Terület (Area) választható
   • Összekapcsolás Google hellyel (Add linked Google place) - A Google-ben rögzített helyek összekapcsolhatók a Waze hellyel. Az összekapcsolás után a Google találatokra is a Waze helynél rögzített pozícióra fog navigálni a kliens.
   • Alakítsd lakóházzá (Convert to residential) - A tévesen nyilvánosnak jelölt helyek alakíthatók magán hellyé, ezután keresésnél többé nem fogja felajánlani
   • Cím (Address) - Ország, város, utca, házszám adható meg
  • Több info (More info) - Ezen a fülön találhatók az elérhetőségi- illetve a szolgáltatási adatok
   • Elérhetőségek (Contacts)
    • Weboldal (Website)
    • Telefonszám (Phone)
   • Szolgáltatások (Services)
    • Parkoló személyzet (Valet service) - Parkoló személyzet viszi el/hozza vissza a kocsit
    • Autós kiszolgálás (Drive-through) - Nem kell kiszállni a járműből a szolgáltatás igénybevételéhez
    • Wi-Fi (Wi-Fi) - Vezeték nélküli internetszolgáltatás
    • Illemhely (Restrooms) - WC
    • Kártyaelfogadás (Accepts credit cards) - Bankkártyás fizetési lehetőség
    • Foglalás (Reservations) - Lehet előfoglalni helyet (pl. asztalt étteremben)
    • Kerthelyiség (Outdoor seating) - Terasz vagy kerthelyiség
    • Légkondicionált (Air conditioning) - Hűtött-fűtött helyiség
    • Parkolóhely vendégek részére (Parking for customers) - Az érkező vendégek helyben parkolhatnak
    • Házhozszállítás / Csomag átvevőhely (Deliveries) - Csomagok kézbesítése kérhető, vagy csomag átvehető a címen
    • Elvitel (Take away) - Elvitelre is kérhetők termékek, pl. étel
    • Akadálymentesített (Wheelchair accessible) - Kerekesszékkel is látogatható
   • Nyitvatartási idő (Opening hours) - Nyitvatartási időtartamok listája, a piros X gombbal törölhetők az egyes tételek
    • Idő hozzáadása (Add times) - Megjeleníti a nyitvatartási idő hozzáadása ablakot
  • Képek (Photos) - Ezen a fülön találhatók a helyszínen készült fotók
   • Kattintásra nagyobb méretben is megtekinthetők, a sarkukban levő X-re nyomva törölhetők.


 • Csomópontok (node)
Csomópontok tulajdonságai
  • Kanyarodások engedélyezése (Allow all turns) - W Bármely szegmensről bármely másikra engedélyezhetjük a kanyarodásokat
  • Kanyarodások tiltása (Disallow all turns) - Q Egyik szegmensről sem engedélyezzük a kanyarodást semelyik másikra (lezárás)


 • Sebességmérő kamerák (speed camera)
Kamerák tulajdonságai
  • kameratípus - Lehet "Sebességmérő kamera" (Speed camera), "Piroslámpa-kamera" (Red light camera) - ez a piroson való áthaladásnál fényképez és "Térfigyelő" (Dummy) - vagy más néven kamerautánzat, aminek a képei alapján nem bírságolnak
  • Max sebesség (km/h) (Max speed) - Legnagyobb megengedett sebesség, efölött jelezni fog a kliens a wazereknek
  • Jóváhagyva (Approved) - Bejelölése esetén a telepített sebességmérő másoknak is megjelenik a kliens térképen, valamint a jóváhagyó szintjével védett is lesz


 • Térkép megjegyzések (map comment)
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Unable to run external programs in safe mode.
  • Cím (Title) - A megjegyzés rövid címe
  • Megjegyzés (Comment) - A megjegyzés részletes leírása
  • Hozzászólások (Comments) - A megjegyzéshez fűzött hozzászólások
  • Beszélgetés követése (Follow conversation) - Értesítés kérése az új hozzászólásokról
  • Védelem (Lock) - Módosításhoz és törléshez szükséges szerkesztői szint
  • Lejárat (Expiration) - A megjegyzés élettartama (opcionális)
  • Típus (Type) - Pont (Point) vagy Terület (Area) választható


Házszámszerkesztő

Házszámszerkesztő

Ahhoz, hogy aktiválni tudjuk ezt a módot, először is minden még nem mentett változtatást el kell menteni. Ezután a házszámszerkesztő mód előhozható egy szegmens kijelölését követően az "Házszámok szerkesztése" (Edit house numbers) gombra kattintva, vagy a H billentyűvel. Aktiválásakor az utca többi, szerkesztőablakban látható folytonos része kijelölődik, az eszköztár letiltódik, a térképen egy új keretezett rész jön létre saját eszköztárral. Ezen a következő gombok láthatók:

 • + - Új házszám hozzáadása
 • Pipa - Házszámok mentése
 • Balra nyíl - Utolsó művelet visszavonása
 • Jobbra nyíl - Utolsó visszavonás visszavonása
 • X - Esc A házszámszerkesztő bezárása, a nem mentett változások eldobásával (rákérdez előtte)

A házszámozáshoz érdemes bekapcsolni a légifelvétel réteget. Újat a "+" gomb lenyomása után az épületre kattintással lehet hozzáadni. Ekkor megjelenik egy buborék, amibe a házszámot lehet beírni. Törölni a kiválasztott buborék mellett levő piros X gombbal lehet. A házat megjelölő pöttyöt kijelölés után lehet mozgatni, a navigációs pontot, ami az utcára van vetítve, szintén arrébb lehet rakni. Nagyobb telkek esetén ezt a pontot a kocsibejáróhoz kell húzni, a kliens itt fogja azt mondani, hogy elérte a célt, ha a címet adta meg navigációs célpontnak.

A felvitt házszámok a 2013-as év végétől mindenki által kereshetőek, hiányzó adatok esetén Google találatokat ad a kliens. Páros-páratlan oldal megléte esetén elég oldalanként 2 házszámot megadni, a közbülső számokat interpolálja a Waze, így rövid, egyenletesen betelepült utcák esetén gyorsan lehet végezni. Hosszabb, több kereszteződést tartalmazó utcáknál javasolt azért legalább a sarokingatlanok házszámait megadni (vagyis nem utanként, hanem szegmensenként 2-2 házszámot).

Bulb.png Tipp: A WME Toolbox bővítménnyel be lehet színezni azokat a szegmenseket, amik már házszámozva vannak.

Idő alapú korlátozások

Idő alapú korlátozások listája (szegmens)Új korlátozás létrehozásakor megadható opciók

WME tbrarrow.png
A kanyarodási nyilakra rámutatva a nyilak mellett megjelenő kis óra ikonra kattintással feljön az idő alapú korlátozások listája, ahol láthatók az adott kanyarodásra korábban felvitt korlátozások (első kép a fülek nélkül, kanyarodás szövegével). A szegmensek kijelölését követően a "Korlátozás módosítása" gombot, vagy a T billentyűt megnyomva hasonló ablak hozható fel, de a korlátozások a szegmensen való áthajtásra vonatkoznak (első kép). A meglevő korlátozások szerkeszthetők, törölhetők, illetve újak is létrehozhatók ezen az ablakon. Szegmensek esetén lehetőség van a korlátozások ellenkező irányba történő másolására is.


Új korlátozások esetén, és a meglévők szerkesztésekor megadható tulajdonságok (második kép):

 • A hét mely napjain
 • Ezeken belül hány órától hány óráig (15 perces felbontásban)
 • Kezdő és záró dátum
 • Lezárással érintett gépjárműkategóriák
 • Megjegyzés


Megjegyzések:

 • A gépjármű típusa jelenleg nem állítható be a telefonos kliensben (csak taxi/magán), ezért a típusfüggő útlezárás nem működik
 • A záró dátummal felvett korlátozások nem törlődnek automatikusan a WME-ből a megadott dátum után, csupán az útvonaltervezésnél nem lesznek figyelembe véve.

Alapelemek és létrehozásuk

Szegmens (segment)

Szegmens normál, kijelölt és aktív módban
Útdarab. A térkép legfontosabb eleme, a WME a típusától függő színű töröttvonalként mutatja, az egyirányú szegmensekben kis nyilakkal. Mindig van két végpontja (A és B), amelyek nem lehetnek ugyanazon a helyen. Ezen kívül a szegmensnek van neve, városa, országa, iránya, típusa, szintje, zárolási szintje, létrehozója, létrehozási ideje, utolsó szerkesztője, szerkesztési ideje, házszámai (csak házszámszerkesztő módban láthatóak), irányonként egy sebességkorlátja, irányonként egy átlagsebessége (a szerkesztőben nem láthatók, nem szerkeszthetők, a kliensek az útvonaltervezésnél veszik figyelembe). Lehetnek még alternatív nevei is, de a kliensben a térképen csak az elsődlegesnek megadott név jelenik meg, az alternatív nevekre csak keresni lehet. Úgy lehet új utat fölvenni, hogy rámutatunk az eszköztár
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Unable to run external programs in safe mode.
gombjára, és kiválasztjuk a "Út" (Road) elemet a listából (vagy megnyomjuk az I gombot), aztán kattintunk a térképen egy ponton, ami a szegmens kezdőpontja lesz, majd a kialakítandó út vonalvezetését követve kattintunk végig az út nyomvonalán újabb és újabb töréspontokat hozva létre. A szegmens létrehozását duplakattintással lehet befejezni. További szerkesztésük a kezdő és végpont mozgatásán felül a töréspontok mozgatásával lehetséges, amelyeket a WME kis fehér korongokkal jelöl, ezeket csak akkor lehet látni, ha az egeret a kijelölt szegmens fölé visszük. Új töréspontot a már meglevőek között levő kisebb karikák elhúzásával vehetünk fel, felesleges töréspontot pedig a töréspont fölé állva D billentyű lenyomásával lehet törölni. Minden szegmensre kötelező megadni a várost és az utca nevét a Tulajdonságok panelen, ha ezek nem értelmezhetők, akkor a
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Unable to run external programs in safe mode.
gombra nyomva be kell jelölni a "Nincs" (None) jelölőnégyzetet a megfelelő sorban, majd a "Kész" (Apply) gombbal jóváhagyni.


Csomópont (node)

Csomópont

Kapcsolódási pont, junction. A WME az utakon kis fekete körökként jelöli. A Waze csak akkor tud átnavigálni egyik szegmensről a másikra, ha azok egy csomópontban találkoznak. A szegmensek végpontjaiban automatikusan létrejönnek. Ha egy utat egy másik út valamely pontján kezdünk el rajzolni, vagy ott végződtetünk, esetleg a kezdő- vagy végpontját utólag húzzuk rá egy másik útra, ott is egy új csomópont jön létre. Két csomópont össze is fűzhető, ha az egyiket kijelöljük és ráhúzzuk a másikra. Ekkor csak a nem mozgatott csomópont kanyarodási szabályai lesznek megtartva. Ha két szegmens keresztezi egymást, de még nincs rajtuk csomópont, kijelölve őket a Ctrl gomb nyomva tartásával egy kis kereszteződés gomb jelenik meg, erre rányomva létrejön a csomópont. Egy csomópont akkor fölösleges, ha pontosan két szegmenst választ el, és a szegmensek minden tulajdonsága megegyezik (sebességhatárok is), valamint az áthaladás mindkét irányba engedélyezett. Ezek kijelölés után a Del billentyű lenyomásával vagy az eszköztár kuka ikonjával törölhetők. Ha a csomóponthoz kapcsolódó szegmensek közül kettőnek azonos a neve (és a többi tulajdonsága), akkor azokat Ctrl gomb nyomva tartásával kijelölve megjelenik egy kis híd gomb a csomópontnál, ezt megnyomva összefűzi a két kijelölt szegmenst egybe, és ha a kijelölteken kívül csak egy vagy két (összefűzhető) szegmens csatlakozott, akkor törli a csomópontot is. Vigyázat: Ez a kijelölt szegmensekből létrejövő új szegmens szintjét automatikusan növeli eggyel!

Ha egy szegmens valamely tulajdonsága egy pontnál megváltozik, akkor a legegyszerűbb megoldás az elvágására a Esc billentyű a kijelölések megszüntetésére, I billentyű az új szegmens létrehozásának indításához, szimpla klikk az elvágandó szegmens megfelelő pontján (amikor kékkel kijelölődik), majd dupla klikk egy üres területen, aztán Del billentyű vagy az eszköztár kuka ikonja az ideiglenes szegmens törléséhez. Innentől a szegmens két szegmenssé vált szét, a két oldal külön-külön tulajdonságokat kaphat, de továbbra is átjárhatók (alapértelmezésként engedélyezett az áthajtás a csomóponton).

Kanyarodási szabályok (turn restrictions)

Kanyarodási szabályok

Melyik szegmensről melyik másikra engedélyezett a kanyarodás egy adott kapcsolódási pontban. Ezeket a szabályokat maga a kapcsolódási pont tartalmazza. A kanyarodási szabályokat is meg kell adnunk minden új szegmens csomóponthoz csatlakoztatásakor, ezt a megfelelő útirány beállítása után tegyük. A kanyarodási irányokat minden kapcsolódási pont esetén a hozzájuk csatlakozó szegmensek egyenkénti kijelölésével tudjuk megadni, csak akkor lehetséges a változtatás, ha a szegmens védelme nem magasabb szintű, mint a saját szerkesztői szintünk. Ekkor a szegmensek végpontjainál megjelennek nyilak az adott kapcsolódási pontból induló többi szegmens irányába, és a kétirányú szegmensek esetében egy visszaforduló nyíl is. A zöld színű nyilak azt jelentik, hogy a kijelölt szegmensből a nyíl irányába mutató szegmens felé engedélyezett a kanyarodás, illetve a továbbhaladás. A piros színű nyilak a továbbhaladás tiltását jelentik. A narancssárga nyilak azt jelentik, hogy idő alapú korlátozás van érvényben. A nyilakra rákattintva át lehet változtatni a színüket, a kis óra ikonra kattintva felhozható az idő alapú korlátozások listája. A visszaforduló nyíl a megfordulás engedélyezését illetve tiltását jelenti. Ha a nyilak a hegyesszögben találkozó többi szegmens miatt egymásra lógnak, akkor az S billentyűvel lehet őket széttolni.

Lehetőség van a navigációs hangutasítások változtatására is a kis hangszóró ikonra kattintva. Ekkor megjelenik a Hangutasítás (Voice prompt) ablak. Innen a következő lehetőségek közül lehet választani: Eredeti, Waze hangutasítás (Waze Selected), Nincs (None), Fordulj balra (Turn left), Fordulj jobbra (Turn right), Tarts balra (Keep left), Tarts jobbra (Keep right), Térj le balra (Exit left), Térj le jobbra (Exit right), Fordulj vissza (Uturn). Legfőképpen kanyarodó főutaknál lehet érdemes az Eredeti, szögek által meghatározott utasítást megváltoztatni, ha nem akarunk a csatlakozási szögekkel, szegmensnevekkel kísérletezgetni.

ötlet Tipp: A WME Toolbox bővítménnyel meg lehet jeleníteni a megváltoztatott hangutasításokat tartalmazó csomópontokat.
 • Soft Turn: Ha egy kis kérdőjel is van a szegmens valamelyik végpontja mellett, az azt jelenti, hogy a Waze az eddigi GPS nyomvonalak alapján döntötte el, hogy bizonyos irányú továbbhaladást engedélyez-e, vagy sem (soft turn). Ha tudjuk, hogy a valóságban az adott csomópontban milyen irányú kanyarodások engedélyezettek, akkor ezt a WME-ben is be kell állítani. Ilyen esetben a nyilakon való első kattintás csak a kérdőjeles pöttyöt törli, a nyíl színét nem változtatja meg. Ha egy kapcsolódási pontban bármely szegmensről bármely szegmensre engedélyezett a továbbhaladás, akkor ezt legegyszerűbben a csomópont kijelölésével és a Tulajdonságok panelen a Kanyarodások engedélyezése gomb megnyomásával (vagy a W billentyűvel) tudjuk megtenni.
 • Reverse Connection: Kétirányú szegmens egyirányúvá váltásakor, illetve egyirányú szegmens irányának megfordításakor az eddig engedélyezett kanyarodások továbbra is engedélyezve maradnak a csomópontban (reverse connection, "revcon"). Ezek jelenléte a WME-ben nem látszik, de a navigációt összezavarhatja. Úgy lehet elkerülni, hogy irányváltás előtt az érintett szegmensre minden bekanyarodást tiltunk. Utólagosan javítani pedig a szegmens végponti csomópontjaiban minden kanyarodás letiltásával (Kanyarodások tiltása gomb, vagy Q), majd az engedélyezett kanyarodások kézi újrabeállításával lehet (ha minden engedélyezett akkor Kanyarodások engedélyezése gomb, vagy W), illetve megfelelő bővítmények használatával. Ugyanígy léteznek bővítmények a revcon-os csomópontok megmutatására is.


Utca (street)

Azonos nevű szegmensek kapcsolódási pontokkal összekapcsolt sora. Létrejöhet hengereléssel a kliensből (csak a nyomvonal, a tulajdonságait ekkor is kézzel kell megadni), vagy a WME-ben szegmensek hozzáadásával, és nevük azonosra állításával. Az úthoz házszámokat lehet hozzárendelni.

Körforgalom (roundabout)

Körforgalom
Forgalomtechnikai megfontolásokból két vagy több út szintbeli találkozásánál körforgalmat hozhatnak létre. A WME ezt kör vagy ellipszis alakot alkotó egyirányú szegmensek sorozataként mutatja, amik az úttípusnak megfelelő színezésen felül kapnak még két sötétebb vagy világosabb csíkot is. Létrehozásukhoz először normál módon össze kell kapcsolni a találkozó utakat, hogy a leendő körforgalom közepén találkozzanak. Be kell állítani a kanyarodási szabályokat is. Majd mutassunk rá az eszköztár
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Unable to run external programs in safe mode.
gombjára, és válasszuk ki a "Körforgalom" (Roundabout) tételt a listából (vagy nyomjuk meg az O gombot). Ezután a térképen rá kell kattintanunk a létrehozandó körforgalom középpontjára, utána pedig kattintsunk egy olyan pontra, amelyen a körforgalom útjának középvonala át fog haladni. Közben látni fogjuk a körforgalom átmérőjét. Ellipszis alakú körforgalmat a Shift ⇧ nyomva tartásával lehet létrehozni.


Kereszteződés (junction box)

Ez egy szofisztikált eszköz a bonyolult kereszteződések kezelésére. A lényege, hogy adott számú be- és kimenettel rendelkezik, ezen belül "fekete dobozként" viselkedik, azaz csak az számít, hogy valaki melyik pontján érkezett be, és melyik pontján hagyta el azt. A két pont között lesz számítva az átlagos áthaladási idő (normál esetben szegmensenként és manőverenként vannak), s később majd a navigációs utasítások is a be- és kimeneti pontok között lesznek megadhatók. Létrehozható a
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Unable to run external programs in safe mode.
gombra mutatva, majd innen a Kereszteződés (Junction box) elemet kiválasztva, majd a Helyeknél ismertetett módon a befoglaló sokszög csúcspontjait végigkattintgatva. A létrehozást duplakattintással lehet befejezni.


Hely (place)

Hely

A térképen tájékozódási célokat szolgál, illetve navigációs célnak is beállítható. Lehet pontszerű (azaz POI), amik nem látszódnak a kliens térképeken, illetve egy jól behatárolt nagyságú terület, amit a WME rózsaszínű áttetsző sokszögként jelenít meg. A kliensben néhány típus (park, erdő, tó, folyó) - ha ezen kategóriák vannak megadva első helyen - a típusnak megfelelő színben (zöld, kék) látható. Azonban takarékossági megfontolások miatt a kisméretű területek a pontszerűekhez hasonlóan nem jelennek meg a kliens térképeken. A nyilvános és privát Helyek más tulajdonságkészlettel rendelkeznek, a privát helyeknek csak címük van (és fotói). A nyilvános helyeknek vannak kategóriái, neve, lehetnek alternatív nevei, leírása, címe (házszám, utca, város, ország) és le is védhető (ekkor a megadottnál alacsonyabb szintű szerkesztők módosításai csak egy megfelelő szintű szerkesztő jóváhagyása után lépnek érvényre). A nyilvánosan látogatható helyekhez megadható nyitvatartási idő, weboldal, telefonszám, nyújtott szolgáltatások (pl. Wi-Fi, illemhely). Új Helyet létrehozni úgy lehet, hogy rámutatunk az eszköztár WME placebutton.png gombjára és kiválasztjuk a "Hely (terület)" fő kategóriáját és kiterjedését (pont vagy terület) a listából és utána kattintunk a térképen egy ponton, ahová a Helyet szeretnénk létrehozni. A területtel jelzett helyeknél az adott terület körvonalait követve, az első kattintás után további csúcspontok hozzáadásával lehet körülrajzolni a Helyet. A célkereszt ikon a nagyobb kiterjedésű területek navigációs pontja, a kliens ide fog vezetni, ha valaki a Hely nevére keresve indított navigációt. A területen belül, és közvetlen közelében bárhova helyezhető. Értelemszerűen az autós bejárathoz vagy az ehhez legközelebb eső parkolóhoz kell tenni. A nyilvános Hely szerkesztését a kategóriáinak és egyéb adatainak megadásával lehet befejezni, a privát helyeknél pedig a Privát gomb megnyomásával és a pontos cím megadásával. A Hely létrehozója, létrehozási ideje, utolsó szerkesztője, szerkesztési ideje nyilvános helyek esetében tárolva van. Ebből a létrehozó és az utolsó szerkesztő Waze-ben használt neve a kliensben is megjelenik. A fotók készítőinek a neve is tárolva lesz, kivéve ha a hely privát.

Figyelem: a privátként elmentett Helyek végérvényesen azok maradnak, nem állíthatók át nyilvánosra!

A 3.9-es kliens verziótól kezdve a helyek minden tulajdonsága a kliensből is láthatók és szerkeszthetők, sőt új POI-k adhatók hozzá megbízhatósági rendszer alapján. Ettől a verziótól lehetőség van fényképek feltöltésére is, amelyekből a nem megfelelőket (pl. személyiségi jogokat sértők) a WME-ből törölni is lehet. A Helyek adatain végzett változtatások, az új helyek hozzáadása valós időben kerülnek frissítésre, azonnal kereshetővé válnak a kliensben! A térképen való megjelenésük (területek esetén) azonban továbbra is az aktuális térképfrissítési ciklushoz kötött.

Töltőállomás (gas station)

Benzinkút tulajdonságai

Az üzemanyag töltőállomás különleges Hely. Van külön márka mezője, ami a kliensben is megjeleníthető, a márkára szűrni is lehet. Ezen kívül minden töltőállomáshoz érkezve a kliensben lehet rögzíteni az ott kapható üzemanyagtípusokhoz az aktuálisan érvényes árakat. Az üzemanyagárak a WME-ben nem jelennek meg, és nem is rögzíthetők. A megjelenő üzemanyagtípusok országonként eltérőek, nem módosíthatóak egyedileg.

Parkoló (parking lot)

Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Unable to run external programs in safe mode.

A parkoló különleges Hely. Nem lehet más kategóriája a parkolón kívül. Viszont jó néhány plusz adatmezővel rendelkezik. Az első a parkolótársaság (Szolgáltató), rögtön az Általános fülön. De a Több info fül is egészen másképp fest. Meg lehet adni a parkolóhelyek számát, az elhelyezkedését (utcaszintű, mélygarázs, többszintes), az árkategóriát vagy az ingyenességet, a fizetési módokat, és pár speciális parkolókra kihegyezett tulajdonságot, például, hogy zárás után elhagyható-e még az objektum.

Helyfrissítés (place update)

Ha egy felhasználó még nem érte el a Helyek felvételéhez, módosításához megfelelő szintet, vagy szerkesztési területén kívül módosít, akkor a Helyeken végzett minden módosítása Helyfrissítésként fog megjelenni a WME-ben. Helyfrissítésként jelenik meg az is, ha valaki problémásnak jelentett egy Helyet, vagy egy ahhoz tartozó fotót a kliensben. Ezek ikonokként egy külön réteg bekapcsolásával lesznek láthatók, illetve egy még nem elfogadott Helyet kiválasztva a Tulajdonságok panel felső részén megjelenő felirat tájékoztat erről. A Helyfrissítés kiválasztása (vagy a figyelmeztető feliratra kattintás) egy Elfogadó panelt hoz be a térkép bal oldalán, amelyen megtekinthetők a javasolt tulajdonságok (létező Hely módosításakor pedig az eredetik is). A panel alján lehet választani a lehetőségekből:

 • Nyitva (Open) - Nincs lezárva, más szerkesztők is látják
 • Elutasít (Reject) - A módosítás elutasítása, a Hely adatai nem fognak változni (új Hely javaslat esetén törlődik a Hely), a jelentő felhasználó büntetőpontot kap
 • Elfogad (Approve) - A módosítás elfogadása, a Hely adatai módosulnak, az új kép hozzáadódik a többihez, a jelentő megkapja a szerkesztésért járó pontokat, ha nem csak új képet töltöttek fel, akkor a hely utolsó módosítója a jelentő lesz, a módosítási idő pedig a jelentés ideje.
 • Hozzáadás a térképhez (Add to map) - A Hely javaslat elfogadása, a jelentő megkapja a szerkesztésért járó pontjait, a hely létrehozója a jelentő lesz, a létrehozási idő pedig a jelentés ideje.

A Kész (Done) gomb megnyomása nem szükséges, a módosítások mentés után fognak életbe lépni, addig az Eszköztár Visszavon (Undo) gombjával bármikor visszavonhatók.

Figyelem: Ha jelentő felhasználó elutasításai elérnek egy bizonyos számot, akkor a bejelentő kizárásra kerül, nem fog tudni Helyfrissítéseket létrehozni. Ezért a részlegesen jó adatokat, illetve csak véletlenül rosszul sikerült képeket nem szabad visszautasítani! Ekkor az elfogadás és mentés után a hibás adatok, képek javíthatók illetve törölhetők. Ez némi manuális munkát is igényelhet, ha létező Hely módosítására irányult a Helyfrissítés, és egyes helyeken az eredeti adat volt helytálló.

Megjegyzések:

 • A Helyfrissítések elfogadása csak a 2. szint elérése után lehetséges, illetve meglevő helyre érkezett frissítést csak a beállított védettséget elért szintű szerkesztő tud jóváhagyni.
 • Csak az egész frissítés fogadható el egyben, részleges elfogadásra (pl. a megadott 10 adatból csak a webcím és a kép rossz) nincs lehetőség.
 • Az elfogadott vagy elutasított Helyfrissítések eltűnnek, azokat más szerkesztők nem tudják utólag ellenőrizni.
 • A törölt képeket utólag nem lehet helyreállítani, képeket nem lehet másolni.
 • Helyfrissítések adatainak összevonása nem lehetséges. Ha két Helyfrissítés ugyanazt a Helyet javasolja, mindkettőt el kell fogadni, és kézzel kell összefűzni a használható adatokat, majd az egyiket törölni kell (mivel a képet nem lehet másolni, azt célszerű meghagyni, amelyikben jobb volt a kép).
 • A jelentő felhasználóval a Helyfrissítésen keresztül nem lehet kommunikálni, de a (publikus Helyek esetén látható) felhasználóneve alapján megkereshető a fórumban és innen küldhető neki privát üzenet.
 • A jelentő nem fog értesülni az elfogadás/elutasítás tényéről és időpontjáról.
 • Az 1. szintű felhasználók jelentései megadott számú elfogadott jelentés után automatikussá válnak, a felhasználó szakértő (expert) lesz.
 • Ha egy felhasználó olyan Helyet vagy fotót ad hozzá, amit később mások problémásnak jelentenek a kliensből, és a probléma valósnak bizonyult (jóváhagyta egy szerkesztő is ezt a problémát jelző Helyfrissítést), akkor ezért ugyanolyan büntetőpont jár a készítőnek, mintha az elfogadási procedúra során lett volna visszautasítva a jelentése. Tehát azok az első szintű szerkesztők is kizárhatók utólag nem megfelelő viselkedésért, akik már megszerezték a szakértő (expert) rangot.


Sebességmérő kamera (speed camera)

Új és jóváhagyott sebességmérő kamera

Bejelentéssel hozható létre, a kliensből, vagy legalább 4-es szintű szerkesztők a WME-ből. A WME bejelentés után a típusának megfelelő barna kamera ikonnal mutatja, kis piros pöttyel jelölve a fényképezett elhaladás irányát. Amíg egy minimum 4-es szintű szerkesztő nem hagyja jóvá, addig nem jelenik meg a kliens térképeken. A jóváhagyott kamerák alapszíne szürkére vált. A WME-ben a típusát (sebesség, piros lámpa vagy kameramásolat) már nem lehet állítani. A nem jóváhagyott (barna) kameráknál a körön belül pontosítható a pozíció (fogd és vidd módszerrel), és a fényképezés iránya is állítható a kis piros pötty segítségével. Úgy kell beállítani, mintha hátulról fotózna, azaz a wazernek előbb a kamera ikonon, utána a pöttyön kell átmennie. Ezen kívül a legnagyobb megengedett sebesség (ez piroslámpa-kameránál is megadható), és természetesen a jóváhagyás ténye adható meg. A jóváhagyott kamerákat csak a jóváhagyónál nem kisebb szintű szerkesztők törölhetik a szerkesztőből.

Bulb.png Tipp: Ha egy kamera a valósághoz képest nagyon messze lett felvéve, akkor a kör szélére mozgatás és mentés ismétlésével nagyobb távolságokra is elhúzható.


Térkép megjegyzés (map comment)

Ez az eszköz a térképszerkesztők közötti kommunikációt hivatott szolgálni, a kliens térképen és az Élő térképen nem jelenik meg. A Megjegyzés a réteg bekapcsolása esetén kijelölésekor információt nyújt az adott helyszínre vonatkozóan, miért így néz ki, miért módosult, esetleg miben volt bizonytalan a szerkesztő, vagy hol kéri mások segítségét. A Helyekhez hasonlóan lehet pontszerű vagy terület is. Létrehozása az eszköztár térképi megjegyzés gombjával történik. Ezután meg kell adni a helyét vagy a kiterjedését, és ki kell tölteni a tulajdonságait. Mentés után a többi szerkesztő tud hozzászólást írni a Megjegyzéshez, erről a Megjegyzés létrehozója és a feliratkozók értesítést (e-mail) kapnak. Az opcionálisan megadott lejárati időpontkor a Megjegyzés törlődni fog.

Térképhiba (Map Problem, MP)

Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Unable to run external programs in safe mode.

A rendszer a wazerek viselkedéséből generálja automatikusan. A WME-ben a jelölése kis buborékban egy felkiáltójel. A buborék színe jelzi, hogy mennyi utazást érintett. Például ha egy szegmensről egy másikra nem engedélyezett a kanyarodás, de mégis sokan megteszik, az egy ilyen hibát generál. Ha rákattintunk egy ilyen problémára, akkor a térkép felső részében megjelenik a hiba típusa, leírása, és a lezárásához szükséges rádiógombok. A térképen pedig megjelenhet egy A és egy B jelölő. Megjeleníthető továbbá a wazerek átlagos illetve legutóbbi nyomvonala is. Az útvonal mindig A-ból B felé halad, a felkiáltójeles buborék érintésével. A leírás nagy vonalakban megadja, hogy hogyan javítsuk ki a hibát. Ha ismerjük a területet, akkor ez könnyen menni fog, ha nem, inkább ne foglalkozzunk vele. Ha sikerül megoldani a hibát, át kell állítani "Megoldott"-ra az állapotát, és el kell menteni.

Figyelem! Az automatikus térképhibákat a rendszer a GPS réteg frissülésével egyidejűleg generálja, ez azonban kb. 1 hónappal van lemaradva a térkép aktuális állapotától. Tehát pl. "Nem engedélyezett kanyarodás engedélyezhető" hiba adódhat pár napja fölvett útlezárásból is. Ezen kívül néhány wazer nem tartja be a KRESZ-t és behajtanak egyirányú utcákba szemben, megfordulnak, befordulnak ott, ahol ezt nem volna szabad. Ezért mindig körültekintően kell eljárni, nem szabad elfogadni a rendszer javaslatát részletes analízis, illetve további tájékozódás (helyszín bejárása, útinformációs adatbázisok ellenőrzése, területfelelősök megkérdezése) nélkül.

Jelentett hiba (Update Request, UR)

Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Unable to run external programs in safe mode.

Ezeket wazerek jelentik a kliensükből, a jelentés helyére kerül egy wazert ábrázoló buborék. A színe ezúttal arra utal, hogy a jelentés milyen régi. A típus, a leírás mind a felhasználótól származik, ami lehet hiányos is. Ezen kívül lilával van jelölve a térképen, hogy a Waze milyen útvonalat ajánlott, a kanyarodási utasítások grafikus megjelenítése kis táblákkal, és esetenként zöld színű vonallal jeleníthető meg a wazer által ténylegesen megtett út. Ezeket ki- és be lehet kapcsolni külön-külön a felső panelen. A bejelentő anonimitása védve van, viszont ha megoldottuk a hibát, akkor az azt jelentő felhasználó kapni fog a sikerességről egy értesítő e-mailt, amiben a megoldó neve szerepelni fog. A Q kezdetű leírással jelentett hibákhoz ne nyúljunk, az egyezményes jel azt jelenti, hogy a bejelentő felhasználó maga szeretné megoldani a problémát.


WME UR chat icon.png
Ha kevés az információ a megoldáshoz, lehet kérdezni is a hiba rögzítőjétől. Ezt a Beszélgetés (Conversation) részben tehetjük meg. A Küldés (Send) gomb megnyomásával a hibát rögzítő wazer kapni fog egy üzenetet a kliensébe, amire tud válaszolni is. A válasz szintén ebben a panelben lesz olvasható. Ha szeretnénk értesítést kapni az UR új üzeneteiről, jelöljük be a Beszélgetés követése (Follow conversation) dobozt a panel alján. A beszélgetést tartalmazó jelentett hibák ikonja is megváltozik: a wazert szimbolizáló buborék kap egy kis kék szövegbuborékot. Ezekre a hibákra különösen igaz, hogy ne zárjuk le őket megoldatlanul.


Bővítés

Több WME bővítmény akcióban

A WME funkciói bővíthetők különböző, felhasználók által készített szkriptek telepítésével. Ehhez Firefox böngésző esetén föl kell telepíteni a Greasemonkey szkriptek támogatását.

Bulb.png Tipp: Google Chrome esetén a Chrome áruház használata ajánlott

WME szkriptek lelőhelye az userscripts.org-on (csak a WME taggel ellátottak, a lista nem teljes)

Néhány hasznos szkript a teljesség igénye nélkül: (US: userscripts, Ch: Chrome áruház)

WME Toolbox (US) (Ch) Az egyik leghasznosabb, és leggyakrabban frissülő bővítmény. Szinte hetente kerülnek bele új funkciók. Ízelítőül: meg tudja mutatni mely szegmenseken vannak házszámok megadva, ki lehet vele jelölni azonos jellemzők (pl. típus) alapján több szegmenst, és a védelem szintje szerint is tud színezni. Eltüntethetőek vele a személyes oldalak, hogy nagyobb hely maradjon a térképnek. Ki tudja szedni a felesleges töréspontokat a hengerelt utakból. A körforgalmak ID sorrend problémáit is felfedi, sőt: újra lehet vele generálni az egész körforgalmat.
WME Color Highlights (US) (Ch) Gyakran használt bővítmény. Egy új fület hoz létre a szerkesztő személyes oldalai mellett Highlight néven, ahol beállítható, hogy mit emeljen ki különböző színekkel. Segítségével nemcsak az utak és a területek színe befolyásolható, de képes megmutatni a rejtett kanyarodási szabálytalanságokat (reverse connection, soft turn), sőt a csomópont kijelölésével és Q megnyomásával javítani is lehet ezeket.
WME Junction Node Fixer (US) Ez egy csendes bővítmény, viszont hihetetlenül felgyorsítja a munkát. Használata nagyon egyszerű: ki kell jelölni egy csomópontot, és megnyomni a Q billentyűt. Ez a csomóponthoz kapcsolódó összes zsákutca végére rak egy csomópontot, hogy ki lehessen navigálni belőle, és az útirányt kétirányúra módosítja. A kanyarodási szabálytalanságokat is meg tudja oldani, ugyanúgy, mint az előző bővítmény. A körforgalmak úttípusát a megfelelőre módosítja (legalacsonyabb rangú a legmagasabb rangú kettő közül).
WME Junction Angle info (US) (Ch) Ez a haladóbb felhasználók számára teszi egyértelműbbé, hogy mit mond a kliens egy adott kereszteződéshez érve. Két, egymáshoz kapcsolódó szegmenst kijelölve zöld korongban megjelenik az általuk bezárt szög (a rétegek paneljén kapcsolható be/ki). 45 fok alatt tarts/térj le lesz az utasítás, ettől kezdve viszont fordulj.
WME Route Checker (US) (Ch) Hasznos segítség haladó szerkesztőknek a szerkesztések utólagos ellenőrzéséhez. Ki kell választani két szegmenst, ekkor a bal oldali panelen megjelenik, milyen utasításokat mond a kliens a kereszteződéseknél. Ez sajnos (időnként szerencsére) nem a WME-ben éppen elmentett állapotot, hanem a klienseknél található (élő) térképállapot alapján tervezi az útvonalat, tehát az utasítások is ennek megfelelőek lesznek. Változó, hogy működik-e éppen, vagy nem.

Függelékek

Rétegek

Rétegek
 • Műholdnézet (Satellite imagery) - Shift ⇧+I Segítséget nyújthat az utak pozicionálásában
 • Városok (Cities) - Shift ⇧+C Azonos színre színezi az egyforma városnevű utcák által határolt területeket
  • Nevek megjelenítése/elrejtése (Show/Hide names) - Városnév-buborékok, rájuk kattintva átnevezhetők komplett települések az összes szegmenssel és címmel rendelkező Hellyel egyetemben
 • GPS pontok (GPS Points) - Shift ⇧+G Felhasználói bejárások által szolgáltatott anonim GPS pontok (nyomvonal) az utak pozicionálásához
 • Utak (Roads) - Shift ⇧+R Utak, utcák rétege
 • Térkép megjegyzések (Map Comments) - Shift ⇧+M Térképi megjegyzések rétege
 • Területfelelősök (Area Managers) - Shift ⇧+A Területfelelősök területei színekkel különíthetők el
 • Helyek (Places) - Shift ⇧+L Helyek rétege, a lakóházak elrejthetők illetve megjeleníthetők
 • Parkolók (Parking lots) - Parkolók rétege, újabban ezek önálló objektumok lehetnek csak
 • Helyfrissítések (Place Updates) - Shift ⇧+P Wazerek által beküldött helyfrissítések
 • Kereszteződések (Junctions) - Shift ⇧+B Kereszteződés dobozok
 • Sebességmérők (Speed Cameras) - Shift ⇧+S Fixen telepített sebességmérő kamerák
 • Térképhibák (Map Problems) - Shift ⇧+M Rendszer által észlelt térkép problémák
 • Jelentett hibák (Update Requests) - Shift ⇧+U Wazerek által beküldött térképproblémák
 • Szerkeszthető terület (Editable Areas) - Shift ⇧+E A bejelentkezett felhasználó szerkeszthető területein kívül besötétíti a többi réteget
 • Lezárások (Closures) - Lezárt vagy lezárni tervezett szegmensek jelölése kis behajtani tilos táblákkal
 • Felhasználók (Users) - Shift ⇧+V Cuki kis wazer munkás ikonokat WME editorwazer.png tesz a többi szerkesztő által éppen szerkesztett terület középpontjaira, rájuk mutatva a wazer neve is megjelenik

A Lezártak elrejtése/megjelenítése (Hide/Show closed) feliratra kattintva szabályozható a szerkesztők által korábban már lezárt jelentések megjelenítése. A Városok, Utak és GPS pontok rétegeinek a sorrendje tetszőlegesen változtatható a soraik elején található fogantyúk segítségével (fogd és vidd).

Úttípusok

Két okból célszerű különböző úttípusokat használni. Elsősorban azért, mert az útvonaltervezés beállításaitól függően a különböző úttípusokon való haladások más-más büntetőértékkel szerepelhetnek. A másik oka az, hogy így a kliensekben szabályozni tudjuk, hogy a térkép nagyításának csökkentésével milyen sorrendben tűnjenek el az utak.

 • Országutak (Highways) - Referenciaként használható a KIRA oldal, de az adatok nem feltétlenül a legfrissebbek!
  • Autópálya/autóút (Freeway) - Osztott pályatestű autópályák, autóutak. Mind lakott területen kívül mind azon belül alkalmazhatjuk.
  • Első- és másodrendű főút (Major Highway) - Első- és másodrendű országutak (egy, két és három számjegyű utak), és az autópályák, autóutak nem osztott pályás részei. Lakott területen belül is alkalmazható.
  • Országút (Minor Highway) - Az első- és másodrendűnél alacsonyabb rangú, szilárd útburkolattal rendelkező összekötő utak (négy számjegyű), illetve ahogyan az előzőnél: lakott területen belül az országút folytatása. (A szilárd burkolattal nem rendelkező, vagy az idők során járhatatlanná vált országutakra a Földút típust kell alkalmazni)
  • Fel- és lehajtó (Ramp) - Autópályák illetve magasabb rendű utak le- és felhajtója, lakott területen belül és kívül egyaránt. Az autópályával párhuzamosan futó, lehajtókat összekötő úthoz is ezt használjuk. A lehajtók hálózata az autópálya végső elhagyásáig vagy a másik autópálya eléréséig teljes hosszában ilyen típus. A feljárók és kijáratok egyaránt ilyennek legyenek jelölve a következő módokon: [út száma, amelyre visz a le/felhajtó] "»" (Alt+175) melyik város irányába, melyik részére. Például: [M6] » Budapest vagy [6] » Érd dél
 • Utcák (Streets)
  • Kiemelt utca, főutca (Primary Street) - Az Országút típusba nem tartozó utak lakott területen kívül (öt számjegyű bekötőutak), illetve településen belül nagyobb távolságokra közlekedésre, településrészek összeköttetésére szolgáló önkormányzati fenntartású út ("Főutca"). Minden olyan utcát is ilyen típusra állítsunk, amelyek védettek, vagyis amely kereszteződéseiben a keresztutcák elsőbbségadás kötelező, vagy stoptáblákat tartalmaznak.
  • Út / Utca (Street) - Normál személyautós közlekedésre alkalmas, nem megkülönböztetett út, utca. A szilárd burkolat hiányát a Földút (Dirt road) kapcsolóval kell beállítani. A kliensben ez a típus, és a következőkben felsorolt típusok tűnnek el legelőször a nagyítás csökkentésével (amit a sebesség növelése is automatikusan előidéz).
 • Egyéb-navigálható (Other – Drivable)
  • Off-road / Nincs karbantartva (Off road / Not maintained) - Olyan út, amin normál személyautóval csak nehezen, lassan lehet haladni, vagy egyáltalán nem. Főként lakott területen kívül, pl. mezőgazdasági célra használt utakra alkalmazható. Az ilyen útként jelölt kompok Komp típusra állítandók.
  • Parkoló (Parking Lot Road) - Parkolón belüli utcák. Lakott területen belül és azon kívül is alkalmazható. Parkolón csak akkor vezet keresztül az útvonaltervező, ha nincsen másik útvonal a cél eléréséhez.
  • Csak célforgalom / Magánút (Private Road) - Magánút, célforgalmú út, lakó-pihenő övezet utcái. A benzinkutak útjait is ezzel a típussal jelöljük. Lakott területen belül és azon kívül is alkalmazható. Elvileg ilyen úton is csak akkor vezet át az útvonaltervező, ha nincsen másik útvonal, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos nem így van.
  • Komp (Ferry) - A személyautók vízi szállítására, ahol nincs híd. A kliensben az elkerülése bekapcsolható (2016. novemberétől), így már javasolt a használata.
 • Nem navigálható (Non drivable)
  • Járda / Gyalogösvény / Sétálóutca (Walking Trail, Pedestrian Boardwalk) - Gyalogos közlekedésre szolgálnak
  • Lépcső (Stairway) - Gyalogos, szintek közötti közlekedésre
  • Vasút / Villamospálya (Railroad) - Kötöttpályás közlekedésre. Navigációs segítséget is jelent és az átjárókban való várakozást is le tudja vele kezelni a Waze.
  • Kifutópálya / Gurulóút (Runway/Taxiway) - Repülőgépek földi közlekedésére

Útirányok

Fontos minden esetben helyesen megadni az úton a KRESZ által megengedett haladási irányt. Mivel a Waze alapvetően autós navigáció minden esetben az autóval bejárható illetve engedélyezett irányok a mérvadóak. Az ettől eltérő (kerékpárral, teherautóval tiltott/engedélyezett) szabályzásokat nem vesszük figyelembe! Az út lehet:

 • Kétirányú (Two way) - Kétirányú (vagy időszakonként váltott irányú)
 • Egyirányú (A→B) (One way A→B) - Egyirányú, az útszakasz A végétől a B vége felé
 • Egyirányú (B→A) (One way B→A) - Egyirányú, az útszakasz B végétől az A vége felé
 • Ismeretlen (Unknown) - Ismeretlen irány. (Ez az irány nem korlátoz, nem véd semmilyen módon a keresztül tervezés ellen. Azt jelzi, hogy a Waze számára az útirány (kétirányú, egyirányú) még nem ismert. A térképszerkesztésben legfeljebb vasúton vagy egyéb, csak gyalogosan járható utakon használható.)

Helyek kategóriái

A kliens térképen a területeket jelképező sokszögek kitöltési színe függ a kiválasztott kategóriáktól. Egyelőre nem soknak van kitüntetett szerepe. Parkolót csak önálló objektumként lehet fölvinni.

 • Autó szolgáltatások (Car services)
  • Üzemanyagtöltő állomás (Gas Station) - Különleges: típus alapján kereshető, dinamikus tartalom tartozik hozzá - üzemanyagárak
  • Szerviz / Autójavító (Garage / Automotive Shop)
  • Autómosó (Car wash)
  • Elektromos töltőállomás (Charging station)
 • Közlekedés (Transportation)
  • Repülőtér (Airport)
  • Buszállomás (Bus Station)
  • Kompkikötő (Ferry Pier)
  • Kikötő (Seaport / Marina / Harbor)
  • Metróállomás (Subway Station)
  • Vasútállomás (Train Station)
  • Híd (Bridge)
  • Alagút (Tunnel)
  • Taxiállomás (Taxi Station)
  • Kereszteződés (Junction/Interchange)
 • Közintézmény / Ipar / Iroda (Professional and public)
  • Egyetem / Főiskola (College / University)
  • Iskola (School)
  • Művelődési ház (Conventions / Event Center)
  • Kormányzat (Government)
  • Könyvtár (Library)
  • Városháza / Polgármesteri hivatal (City Hall)
  • Szervezet vagy egyesület (Organization or Association)
  • Börtön / Javítóintézet (Prison / Correctional Facility)
  • Bíróság (Courthouse)
  • Temető (Cemetery)
  • Tűzoltóság (Fire Department)
  • Rendőrség (Police Station)
  • Katonai terület (Military)
  • Kórház / Rendelőintézet (Hospital / Medical Care)
  • Irodák (Offices)
  • Posta (Post Office)
  • Vallási hely (Religious Center)
  • Óvoda (Kindergarten)
  • Gyár / Ipar (Factory / Industrial)
  • Nagykövetség / Konzulátus (Embassy / Consulate)
  • Információs pont (Information Point)
 • Vásárlás és szolgáltatások (Shopping and services)
  • Művészet és kézművesség (Arts & Crafts)
  • Bank / Pénzügy (Bank / Financial)
  • Sportfelszerelés (Sporting Goods)
  • Könyvesbolt (Bookstore)
  • Fotósbolt (Photography)
  • Autókereskedés (Car Dealership)
  • Divat és ruházat (Fashion and Clothing)
  • Kisbolt (Convenience Store)
  • Szépségápolás (Personal Care)
  • Áruház (Department Store)
  • Gyógyszertár (Pharmacy)
  • Műszaki áruház (Electronics)
  • Virágüzlet (Flowers)
  • Bútor / Lakberendezés (Furniture / Home Store)
  • Ajándék üzlet (Gifts)
  • Edzőterem / Fitness terem (Gym / Fitness)
  • Uszoda (Swimming Pool)
  • Vaskereskedés (Hardware Store)
  • Piac (Market)
  • Szupermarket / Üzlet (Supermarket / Grocery)
  • Ékszer üzlet (Jewelry)
  • Mosoda / Tisztító (Laundry / Dry Clean)
  • Bevásárlóközpont (Shopping Center)
  • Zeneáruház (Music Store)
  • Állatkereskedés / Állatorvos (Pet Store / Veterinarian Services)
  • Játékbolt (Toy Store)
  • Utazási iroda (Travel Agency)
  • Pénzkiadó automata (ATM)
  • Pénzváltó (Currency Exchange)
  • Autókölcsönző (Car Rental)
 • Étel és ital (Food and drink)
  • Étterem (Restaurant)
  • Pékség (Bakery)
  • Cukrászda (Dessert)
  • Kávézó (Coffee shop)
  • Gyorsétterem (Fast Food)
  • Önkiszolgáló étterem (Food Court) vagyis Büfé
  • Bár (Bar)
  • Fagyizó (Ice Cream)
 • Kultúra és szórakozás (Culture & entertainment)
  • Kiállítóterem (Art Gallery)
  • Kaszinó (Casino)
  • Klub (Club)
  • Látványosság / Történelmi hely (Tourist Attraction / Historic Site)
  • Mozi (Movie Theater)
  • Múzeum (Museum)
  • Koncertterem (Music Venue)
  • Galéria (Performing Arts Venue)
  • Játékterem (Game Club)
  • Stadion / Aréna (Stadium / Arena)
  • Vidámpark (Theme Park)
  • Állatkert / Vízi világ (Zoo / Aquarium)
  • Versenypálya (Racing Track)
  • Színház (Theater)
 • Kiadó szoba (Lodging)
  • Hotel (Hotel)
  • Szálló / Diákszálló (Hostel)
  • Kemping / Lakókocsi kemping (Camping / Trailer Park)
  • Villa / Faház (Cottage / Cabin)
  • Szállás (Bed & Breakfast)
 • Szabadtéri (Outdoors)
  • Park (Park)
  • Játszótér (Playground)
  • Strand (Beach)
  • Sportpályák (Sports Court)
  • Golfpálya (Golf Course)
  • Pláza (Plaza)
  • Sétány (Promenade)
  • Medence (Pool)
  • Kilátó (Scenic Lookout / Viewpoint)
  • Sípályák (Ski Area)
 • Természet (Natural features)
  • Sziget (Island)
  • Tenger / Tó / Tavacska (Sea / Lake / Pool) - Különleges: a kliens térkép legkisebb nagyításán is látható
  • Folyó / Folyam (River / Stream) - Különleges: a kliens térkép legkisebb nagyításán is látható
  • Erdő / Liget (Forest / Grove)
  • Gazdaság / Tanya (Farm)
 • Egyéb (Other) - Lehetőleg ne használjuk! (ha az előző típusokba nem fér bele, akkor nem tájékozódási pont)
  • Rezidencia / Otthon (Residence / Home)
  • Építkezési terület (Construction Site)

Billentyűparancsok

A Tulajdonságok panel jobb alsó sarkában levő hivatkozásra kattintva egy felbukkanó ablakban megtekinthetők.

 • Általános
  • Ctrl+Z Utolsó lépés visszavonása
  • Ctrl+Shift ⇧+Z Utolsó visszavonás visszavonása
  • Ctrl+S Változtatások mentése
  • F Keresőmező aktiválása
  • Alt+Shift ⇧+R Térkép adatok újratöltése
 • Térkép navigáció
  • Csúsztatás felfelé
  • Csúsztatás lefelé
  • Csúsztatás balra
  • Csúsztatás jobbra
  • Shift ⇧+ Nagyítás
  • Shift ⇧+ Kicsinyítés
 • Szerkesztés
  • Ctrl+Click Több út egyidejű kiválasztása
  • Shift ⇧+F Felső menüsor ki/bekapcsolása
  • M Többszörös kiválasztás ki/bekapcsolása (nem kell nyomva tartani a Ctrl-t)
  • W Minden kanyarodás engedélyezése (csomópontnál)
  • Q Minden kanyarodás tiltása (csomópontnál)
  • R Szegmens irányának megváltoztatása
  • E Szegmens címének szerkesztése
  • H Házszámszerkesztő indítása
  • T Idő alapú korlátozások szerkesztése
  • D A kiválasztott út vagy terület alakjának szerkesztésénél, törli az egérmutató alatt lévő szegmens-pontot
  • Delete A kijelölt elem(ek) törlése
  • Esc Minden kijelölés megszüntetése
  • Ctrl+A Egész utca kijelölése
  • Ctrl+ Szegmens szintjének növelése
  • Ctrl+ Szegmens szintjének csökkentése
 • Rajzolás
  • I Új út rajzolása
  • Y Új pontszerű Hely létrehozása
  • U Új terület rajzolása
  • G Új benzinkút rajzolása
  • P Új parkoló rajzolása
  • O Új körforgalom rajzolása
 • Rétegek váltása
  • L Rétegválasztó panel megjelenítése
  • Shift ⇧+I A Google légi felvételek ki/bekapcsolása
  • Shift ⇧+C Városok réteg ki/bekapcsolása
  • Shift ⇧+R Utak réteg ki/bekapcsolása
  • Shift ⇧+G GPS pontok réteg ki/bekapcsolása
  • Shift ⇧+A Területfelelősök réteg ki/bekapcsolása
  • Shift ⇧+L Helyek réteg ki/bekapcsolása
  • Shift ⇧+S Sebességmérő kamerák réteg ki/bekapcsolása
  • Shift ⇧+P Helyfrissítések ikonjainak ki/bekapcsolása
  • Shift ⇧+U Térképhiba réteg ki/bekapcsolása
  • Shift ⇧+E Szerkeszthető területek réteg ki/bekapcsolása
  • Shift ⇧+V Aktív szerkesztők réteg ki/bekapcsolása
  • Shift ⇧+W Google Utcakép nézet bezárása
 • Egyéb
  • S Kanyarodási nyilak átfedései ki/be
  • A Kanyarodási nyilak átlátszósága be/ki
  • Shift ⇧+Z Minden tiltott kanyarodás megmutatása be/ki
  • Shift ⇧+D Névtelen utcák színezése be/ki
  • Alt+C Csevegés ablak mutatás/eltüntetés

Ismert hibák

A WME-t folyamatosan fejlesztik, ezért néha bizonyos funkciókat letiltanak, illetve az alapos tesztelés ellenére is maradhatnak benne hibák. Ezeket gyűjtöttük itt egy csokorba, és igyekszünk frissen tartani a listát.

 • Vasút típusú szegmens darabolásakor hibára fut. (megoldás: a vasutat állítsuk át normál út típusra, végezzük el a darabolást, utána állítsuk vissza a típust vasútra)
 • Szegmensek darabolása, új szegmensek létrehozása mentéskor sokáig tart, hibával végződik. (megoldás: vonjunk vissza minden módosítást és töltsük újra a rétegeket a rétegválasztó panel jobb felső sarkában levő környíllal - a módosításaink nem vesztek el)
 • A Shift ⇧+D Névtelen utcák kiemelése, C Lezárások hozzáadása billentyűparancsok pillanatnyilag nem működnek (megoldás jelenleg nincs)
 • A szegmens végpontjának másik szegmensre húzásakor az automatikusan rakott csomópont időnként nem vágja el a másik szegmenst (megoldás: a végpont lehúzása, elengedése, majd újra ráhúzása a másik szegmensre)
 • Az egérmutató négy irányú nyíl, hiába nem szegmens fölött van. Kattintás és húzás esetén az egyik szegmens töréspontját mozgatja el (megoldás: kattintás és húzással elmozdítani a töréspontot, majd visszavonni a műveletet)
 • Mentéskor a WME sokáig nem vált vissza szerkeszthető módba (lesötétítve marad), de bizonyos billentyűparancsok, például az Alt+C a chat előhozására működnek (megoldás: az URL mezőből az "editor" után levő részek törlése, Enter gomb, és a változtatások eldobásának elfogadása)

 • (javítva!) Terület méretű Hely rajzolásakor az Esc gomb megnyomása azt eredményezi, hogy a Helyek hozzáadó gombjára többé nem nyílik le a kategórialista (megoldás: a WME oldal újratöltése az előző hibánál ismertetett módszerrel)
 • (javítva!) Az egyirányú utcákban levő csomópontok törlésekor az útirány bizonyos esetekben (ha a szegmensek "B" pontjai találkoznak) megfordulhat
 • (javítva!) Az új Helyekkel, Helyfrissítésekkel kapcsolatos szövegek angolul jelennek meg
 • (javítva!) Az UR-ek rögzítésének dátuma nem látszik (megoldás: állítsuk English-re a WME nyelvét)
 • (javítva!) Több szegmens kijelölésekor, ha közben elmozdítjuk a térképet és az első szegmens kikerül a nézetből, akkor a tulajdonságmódosítás nem fog érvényre jutni egyik szegmensnél sem, a legelsőnek kijelölt szegmens mentés után narancsszínű marad és bár látszólag tartalmazza a módosítást, valójában mégsem. (megoldás: annyi szegmenst jelöljünk ki, amennyit tudunk egy képernyőn, végezzük el a módosítást, utána haladjunk tovább a többi szegmensre)
 • (javítva!) Az egyszer már lezárt, de a rendszer által újra megnyitott MP-ket nem lehet lezárni, mert nem jelennek meg az ehhez szükséges rádiógombok


Kezdőlap
Személyes eszközök
Nyomtatás/exportálás